afvalarm winkelen en leven

Afval vermijden is een goede stap in de richting van een duurzame wereld. Bovendien is het helemaal niet zo moeilijk als je zou denken èn spaar je er nog een centje mee uit. 

Met deze 12 tips helpen we je alvast op weg.

1. Ga goed gewapend winkelen 

De herbruikbare boodschappentas is ondertussen al goed ingeburgerd. Toch kan je nog meer plastic zakjes vermijden door ook katoenen groente- en fruitnetjes aan te schaffen. Je verpakt er gemakkelijk losse groenten en fruit in. Ook bestaan er herbruikbare broodzakken waarmee je op jaarbasis honderden broodzakken uitspaart.

Plastic bewaardoosjes zijn dan weer een goed alternatief voor de wegwerpverpakkingen die je bij de beenhouwer of kaasboer meekrijgt. 

Je eerste winkelbezoekje met herbruikbare verpakkingen zal wellicht wat onwennig en spannend zijn, maar voor een propere wereld heb je wel wat over, niet?

2. Koop zoveel mogelijk onverpakt

Groenten en fruit zijn in quasi elke supermarkt los te verkrijgen. Op de markt en in speciaalzaken vind je ook noten, losse thee, koffie(bonen), pasta, olijven, kaas, charcuterie, kruiden, ... Neem je eigen verpakking mee en spaar zo weer heel wat afval uit.

In verpakkingsvrije winkels en biowinkels vind je ook ontbijtgranen, meel, olie, borrelnootjes, vaatwasmiddel, wasmiddel, ... die je zelf kan doseren en duurzaam verpakken. Of wat dacht je van een onverpakt shampoo- of tandpastablokje?

3. Ban zoveel mogelijk wegwerpartikelen uit je badkamer

Van veel hygiënische artikelen kennen we enkel de wegwerpvariant. Wattenstaafjes, wattenschijfjes, vochtige doekjes, tampons, maandverbanden, plastic scheermesjes, plastic tandenborstels, ... We gooien in de badkamer heel wat weg.

Nochtans bestaat er voor al deze artikelen een duurzaam alternatief. Snuister eens rond in een verpakkingsvrije winkel of op het internet, en je vindt al heel veel.

Heel wat mensen moeten hun drempelvrees overwinnen, want veel van die producten zijn we niet (meer) gewoon, maar eens geprobeerd, zijn ze verkocht.

4. Ban zoveel mogelijk wegwerpartikelen uit je keuken

Diepvrieszakjes, aluminiumfolie en vershoudfolie worden gemakkelijk vervangen door enkele stevige opbergdoosjes. Keukenpapier kan vervangen worden door een absorberende stoffen doek die nadien in de wasmand kan.

5. Neem je washok onder de loep 

Wegwerpdoekjes om stof af te nemen of de vloer te poetsen, vervang je door een stofvod of een dweil, afwassponsjes door een schotelvod.

En wie echt de ecologische toer op wil gaan, maakt z'n eigen huishoudproducten zelf! Schuurmiddel, ontvetter, wasmiddel of afwasmiddel maak je met eenvoudige en milieuvriendelijke producten zoals zeepvlokken, azijn, zout en soda. Wie het één keer zelf maakte, weet hoe gemakkelijk en goedkoop het is. En afvalvrij!

6. Geef je baby de toekomst die hij/zij verdient

De allerhipste kinderwagen, het allernieuwste speelgoed, een instagramwaardige kinderkamer of een garderobe met wel 30 outfits. Nee, baby kan het eigenlijk allemaal niet schelen. Meer zelfs, hij wordt er helemaal niet gelukkiger van. Maar een toekomst op een schone planeet, dat ziet hij wellicht wèl zitten!

Bovendien zijn babyspullen ideaal om tweedehands aan te kopen én nadien opnieuw door te verkopen. Versleten zijn ze na de (veel te korte) babyperiode bijna nooit. Het internet, tweedehands winkels en kledingbeurzen puilen uit van de babyspullen. Neem dus gerust eens een kijkje!

Wie kiest voor wasbare luiers, vermijdt massa's afval en krijgt daarom van MIWA een financieel steuntje in de rug.

 7. Stuur je kinderen naar school zonder afval

Met een brooddoos, een koeken- en fruitdoosje en een stevige drinkbus is dat een fluitje van een cent!

8. Kies voor statiegeldverpakkingen

Dat dit meer moeite zou kosten, is echt wel een fabeltje. Het leeggoed breng je bij een volgend winkelbezoek gewoon terug.

9. Drink kraantjeswater

Veel water drinken, is goed voor je gezondheid. Veel kraantjeswater drinken, is daarenboven goed voor het milieu. Bovendien is het spotgoedkoop en even lekker als flessenwater.

9. Feest afvalvrij

Plastic rietjes, wegwerpbekers, kartonnen bordjes, ... vullen na een feestje dikwijls de vuilniszak. Zonde, want al deze spullen maken het feestje niet gezelliger.

Ballonnen, opblaasbare cijfers, wegwerpslingers of kaarsjes met de leeftijd van de jarige op, vervang je beter door kwaliteitsvolle decoratieve elementen die ook nog bij een volgend feestje gebruikt kunnen worden.

Feest je in openlucht? Laat ballonnen en wensballonnen dan niet op, want die komen later gewoon in de natuur terecht als zwerfvuil en zorgen voor heel wat dierenleed. Net als de papieren en plastic confetti die bij stoeten en trouwerijen in het rond worden gestrooid.

MIWA leent herbruikbare bekers uit om je buurtfeest, BBQ of festival alvast wat groener te maken.

10. Ga zelf aan de slag!

Haal je naaimachine vanonder het stof en maak je eigen groente- en fruitnetjes uit een oud lapje stof. Maak je eigen schoonmaak- of verzorgingsproducten. Herstel de kapotte broek van je zoon of dochter (of knip de broekspijpen ervan af en maak een leuke short). Of probeer een wankel tafeltje nog te herstellen.

11. Bezoek een Repair Café in je buurt

In tegenstelling tot onze (groot)ouders hebben we niet meer de gewoonte om spullen met een defect nog te herstellen. We gooien met z'n allen dan ook steeds meer spullen weg en vergroten zo gestaag de afvalberg.

Geen handige Harry? Bezoek dan eens een Repair Café in je buurt. Daar helpen vrijwilligers je om je kapotte spullen te herstellen. Die oude broodrooster kan echt wel nog een rondje mee!

12. Stap eens een kringloopwinkel binnen

Ga voor hip of retro, en neem eens een kijkje in de kringloopwinkel. Je moet wel een beetje zoeken (en er misschien zelfs enkele keren binnenspringen vooraleer je iets op de kop tikt), maar de vondsten die je er kan doen, vind je nergens anders!

 

Meer info over afvalarm en duurzaam leven:  

Netwerk Bewust verbruiken

Repair Café