Alle nieuwsberichten

Sorteerregels textiel uitgebreid!

Sorteerregels voor textiel zijn uitgebreid (oktober 2018)

Volgens de sorteeranalyse (2013-2014) van huishoudelijk restafval is de hoeveelheid textielfractie in het restafval toegenomen. Die steeg van 3, 97 kilogram per inwoner in 2001 naar 4,36 kilogram in 2006 tot 7,79 kg in 2014. Deze fractie bestaat uit kledij, lakens, handdoeken, schoenen en handtassen. De selectieve inzameling van textiel bedraagt ongeveer evenveel: 7,6 kilogram per inwoner.

Tot nu was de textielinzameling vaak beperkt tot herbruikbare kledij en schoenen. Toch is ook versleten textiel waardevol voor recyclage. In overleg met de sector werd daarom de sorteerboodschap voor textielafval aangepast. Volgens de nieuwe sorteerregels worden naast herbruikbare kleding en schoenen nu ook versleten kleding, schoenen, handdoeken, lakens en andere stoffen selectief ingezameld. [Bron: OVAM]

Hieronder vind je de huidige sorteerregels voor textiel. 

Textiel wordt viermaal per jaar aan huis ingezameld. In Sint-Gillis-Waas, Sint-Niklaas, Stekene en Temse wordt deze inzameling uitgevoerd door Kringwinkel Den Azalee. In Waasmunster staat Kringwinkel Spoor Twee in voor de textielinzameling. Andere inzamelfirma's hebben geen overeenkomst met de gemeente en handelen dan ook illegaal.

Kijk hier wat er allemaal apart in de textielcontainer mag of via huis-aan-huisinzameling voortaan mag meegegeven worden.

Alle nieuwsberichten