Alle nieuwsberichten

Sorteer je koelkast of diepvriezer correct en help het milieu

1 op de 3 koelkasten en diepvriezers wordt niet correct gerecycleerd. Dit moet beter. Veel beter, want elk foutief gerecycleerd toestel heeft een grote impact op het milieu. Met een nieuwe campagne stimuleert Recupel jou als consument om je koel- en vriesapparaten correct te laten recycleren.

Vermiste koelkasten en diepvriezers

Uit cijfers van Recupel blijkt dat er jaarlijks zo’n 200.000 koelkasten en diepvriezers van de radar verdwijnen. Dat is ongeveer een derde van wat er jaarlijks geproduceerd wordt. Deze toestellen belanden niet in het juiste recyclagecircuit. Ze worden bijvoorbeeld illegaal geëxporteerd of in de natuur gedumpt.

1 foutief verwerkt apparaat even schadelijk dan autorit van 7.500 km

En dat is een probleem. Elke koelkast of diepvriezer bevat namelijk schadelijke koelvloeistoffen en blaasgassen. Als deze stoffen niet correct verwijderd worden, dan ontsnappen ze en breken ze de ozonlaag af, wat bijdraagt aan de opwarming van de aarde. De milieuschade per foutief verwerkt toestel staat gelijk aan de CO2-uitstoot die 1 autorit van 7.500 kilometer veroorzaakt. 

Koelkasten en diepvriezers die bij Recupel terechtkomen, worden wél juist gerecycleerd. 98% van de materialen in deze toestellen is herbruikbaar en wordt ingezet bij de productie van nieuwe apparaten.

Kwaliteitslabel toont juiste inzamelkanaal

Is je koelkast of diepvriezer kapot? Dan kan je hem naar het recyclagepark brengen of naar de winkel waar je je toestel kocht. Dankzij het kwaliteitslabel ‘Hier recycleren we goed’ weet je als consument bij welke handelaar je met een gerust hart jouw oude toestel kan inleveren.

Wees mayo-nice voor het milieu

In vergelijking met andere landen scoort België zeker niet slecht als het op recycleren aankomt. Zo brengen we bijvoorbeeld netjes onze glazen mayonaise pot naar de glascontainer. Met een nieuwe campagne wil Recupel ervoor zorgen dat ook koel- en vriesapparaten correct worden ingezameld. Samen met Delhaize verspreidt Recupel 6.000 glazen potjes met ludieke boodschappen zoals “Wees mayo-nice voor het milieu” en “Wees geen anda-loser”.

Meer info vind je op de website van Recupel. Klik hier.

Alle nieuwsberichten

Dé afval-app van het Waasland. Houd je afvalverbruik in de hand, altijd & overal! 

Download de afval-app vandaag nog download onze Miwa App
Ontdek het op Google Play
Ontdek het op de App Store