Alle nieuwsberichten

PMD sorteren wordt gemakkelijker in de toekomst

 

In de PMD-zak zijn momenteel enkel plastic flessen en flacons toegelaten, wat betreft plastic. Het nieuwe scenario maakt het gemakkelijker voor de burger. Alle verpakkingen worden in één zak verzameld waardoor de kans op sorteerfouten kleiner wordt.


Waarom deze beslissing?

 

Flessen en flacons zijn goed te recycleren. Yoghurtpotjes of botervlootjes worden gemaakt van verschillende andere soorten plastic en zijn minder goed recycleerbaar. Fostplus kiest er toch voor om de circulaire economie te bevorderen en op langere termijn een recyclageoplossing te bieden voor alle plastic verpakkingen op de markt. Dit komt het milieu ten goede, met duizenden tonnen minder CO2-emissies. Het gerecycleerde plastic kan dienen als secundaire grondstof voor een hele reeks producten: flessen, pellets of textiel. Hierdoor zal jaarlijks 8 kilogram plastic per persoon extra gerecycleerd worden. Wat betekent dat er 8 kilogram minder in de restafvalzak zal belanden. Momenteel worden in België 39 procent plastic verpakkingen gerecycleerd, dit aandeel zal stijgen tot 64 procent.

 


Komt de roze zak er dan niet?

 

De roze zak komt er niet voor onze regio. Sommige intercommunales hadden deze al ingevoerd voor het sorteren van gemengde plastics. De blauwe PMD zak blijft behouden, alleen het ontwerp wordt wat aangepast.

 

Wat verandert er nu concreet?

 

Voorlopig nog helemaal niets, de huidige PMD sorteerregels blijven gelden. De drie Belgische regio’s moeten het plan van Fostplus nog goedkeuren. Bovendien verloopt de overstap in fases. Het systeem wordt in België geleidelijk ingevoerd, gespreid over een periode van twee jaar tussen 1 januari 2019 en 2021. Voor het grondgebied van MIWA zal dit ingaan vanaf 2020.  

 

Alle nieuwsberichten

Miwafriend Dringende vraag?
Bel naar 03 776 72 50
Of gebruik het contactformulier