Alle nieuwsberichten

KWIT-campagne: Kappen met Wegwerp Is Top

TIJD OM TE KWITTEN

Van de verpakkingen bij afhaalmaaltijden tot bekers en groenten- en fruitzakjes: veel producten werpen we na één maal gebruiken weg. In het beste geval kunnen we die producten netjes sorteren om vervolgens deels te recycleren. Maar wat we niet recycleren, verbranden we. En wat niet in de vuilnisbak belandt, wordt zwerfvuil.

In 2020 steeg de hoeveelheid huishoudelijk restafval nog met 5%. 40.000 ton extra restafval tijdens een jaar waarin Covid ons een paar keer in ons kot hield. In die berg restafval zitten ook nog heel wat eenmalige verpakkingen en andere producten die we na één maal gebruiken weggooien.

Hoog tijd dus om te kappen met wegwerp. Ofwel 'kwitten'. Van Kappen met Wegwerp is Top.

 

VLAMINGEN ZIJN KWITTERS

70% van de Vlamingen gebruikt in de supermarkt al een herbruikbare draagtas. Op evenementen zijn herbruikbare bekers ook goed ingeburgerd. Plastic rietjes, roerstokjes, wattenstaafjes, bordjes en bestek voor eenmalig gebruik kunnen we zelfs helemaal niet meer kopen. En zo kwitten we allemaal al minstens een beetje. Maar we kunnen nog veel vaker kwitten!

Kies in de winkel voor producten zonder verpakking of producten die je kan navullen. In sommige winkels kan je bijvoorbeeld je fles afwasmiddel of shampoo bijvullen. En wist je dat je ook je eigen potjes kan meenemen naar de slager?

Kraanwater drinken zorgt dan weer voor minder plastic flessen. En door je baby te verschonen met een wasbare luier kan je zelfs een hele restafvalzak per week minder buiten zetten.

 

CAMPAGNE

Kwitten kunnen we dus allemaal. Thuis, onderweg en op evenementen. Met de kwit-campagne willen we burgers en bedrijven stimuleren om minder wegwerp te gebruiken. De campagne prikkelt met ‘flauwe’ woordgrappen om stil te staan bij het ‘wegwerpgedrag’ en zet meteen ook haalbare herbruikbare oplossingen in de schijnwerpers. De campagne loopt vanaf 18 november op radio, Facebook en Instagram en zal ook  opduiken in het straatbeeld.

 

Website: www.kwitten.be

Youtube: https://www.youtube.com/user/OVAMvideo

#kwitten #kappenmetwegwerpistop #kwitkot

Alle nieuwsberichten