Alle nieuwsberichten

Herbruikbare bekers

Vanaf 1/01/2020 is het verboden om wegwerpbekertjes en andere drankverpakkingen voor eenmalig gebruik op evenementen te gebruiken.

Iedereen die vanaf 1/01/2020 een evenement organiseert, moet zich hier aan houden. Het gaat hierbij om grote én kleine evenementen. Denk bv. aan schoolfeesten, chiro-fuiven, benefieten, sportmanifestaties, muziekfestivals, buurt- en straatfeesten, theaterfestivals, braderijen, jaarmarkten, kermissen, …

Het verbod geldt voor wegwerpbekers (uit plastic, karton, EPS, bagasse, etc.) maar uiteraard ook voor pet-flesjes, blikjes, brikverpakkingen, glazen wegwerpflesjes, drankzakjes, …

De drank mag echter wel worden aangekocht in eenmalige drankverpakkingen, op voorwaarde dat deze backstage worden gesorteerd.

Er is hierop een uitzondering mogelijk. Kiest een organisator er toch voor om wegwerprecipiënten aan te bieden, dan moet hij die materialenstroom voor 90 procent (en vanaf 2022 voor 95 procent) gescheiden inzamelen. De organisator moet in dat geval het afvalbeleid op z'n evenement streng controleren, de verpakkingen apart inzamelen en de afvalstroom zuiver houden. Bij controle ligt de bewijslast bij de organisator. Bij niet naleven van de nieuwe wetgeving, riskeert men een boete.

Jarenlange ervaring en projecten hebben aangetoond dat frontstage sorteerbakken niet helpen. Inzameling kan bijvoorbeeld wel slagen door te werken met een retoursysteem om de stroom backstage zuiver terug te krijgen. In dat geval is het echter logischer om toch te kiezen voor hebruikbare bekers.

Alle nieuwsberichten