Alle nieuwsberichten

Gratis inzameling van matrassen

Vanaf begin 2021 kan je je versleten (propere) matras gratis aanleveren op de 6 recyclageparken van MIWA. Vanaf 1 juli 2021 worden deze matrassen ook gerecycleerd.


Gratis inzameling van matrassen

In het nieuwe jaar moeten producenten betalen voor de inzameling en verwerking van afgedankte matrassen. Zo worden producenten ook verantwoordelijk voor de verwerking van hun producten van zodra ze afval worden. Lokale besturen ontvangen dan een vergoeding van deze producenten. Als consument moet je vanaf 2021 een milieubijdrage betalen bij de aankoop van een nieuwe matras.

 

Hoe gaat dit op het recyclagepark in zijn werk?

MIWA voorziet vanaf dinsdag 5 januari een aparte container voor matrassen op de niet-betalende zone. Is je versleten matras proper en niet beschadigd? Dan deponeer je ze in deze container op de niet-betalende zone.

Is je versleten matras nat, beschadigd (bijv. brandplekken) of heeft de matras een vulling van stro of paardenhaar? Dan gaat ze naar het grofvuil op de betalende zone.

 

Overgangsperiode

Tot en met juni 2021 voorzien we een overgangsperiode. In die periode kan je je versleten (propere) matras gratis deponeren in de voorziene container op het recyclagepark. Deze matrassen komen bij de verwerking nog wel bij het grofvuil terecht. Vanaf juli 2021 worden deze matrassen wel apart verwerkt en gedeeltelijk gerecycleerd.

De natte en beschadigde matrassen en matrassen met een vulling van stro of paardenhaar blijven bij het grofvuil en worden wel nog verbrand.

Uit milieuoverwegingen, wacht je dus best tot juli 2021 om je afgedankte (propere) matras naar het recyclagepark te brengen.

 

Ook verkopers nemen matrassen terug

Je kan met je afgedankte matras ook terecht bij de verkoper van je nieuwe matras. In de toekomst zal de verkoper niet verplicht zijn om je matras terug te nemen. Op www.valumat.be vind je een lijst van winkels die vrijwillig oude matrassen inzamelen bij aankoop van een nieuwe matras.

Alle nieuwsberichten

Dé afval-app van het Waasland. Houd je afvalverbruik in de hand, altijd & overal! 

Download de afval-app vandaag nog download onze Miwa App
Ontdek het op Google Play
Ontdek het op de App Store