Alle nieuwsberichten

GFT sorteren is vanaf nu nog makkelijker!

Vanaf 1 januari 2019 wordt GFT sorteren nog gemakkelijker!

Heel wat mensen houden hun groente-, fruit- en tuinafval (GFT) al apart in de groene container. Mede hierdoor kan heel wat organisch afval gerecycleerd worden en ingezet worden als nieuwe, voedzame grondstof. Maar er belandt zo ook minder bij het restafval.

De sorteerregels voor GFT-afval waren aan herziening toe, aangezien de samenstelling van materialen en de verwerkingsmogelijkheden voor organisch afval veranderd zijn. In het verleden werd dierlijk materiaal geweerd uit het GFT-afval. Na onderzoek bleek dit echter geen risico meer in te houden voor verdere inzameling of verwerking, dus wordt vanaf heden de fractie uitgebreid met keukenafval. Dat laat toe om de sorteerregels sterk te vereenvoudigen zodat sorteren van GFT-afval nog makkelijker wordt.

 

Wat verandert er aan de sorteerregels voor GFT-afval?

Vanaf 1 januari 2019 kan je ook dit kwijt in de groene GFT-container:

―      keukenafval en etensresten (zowel plantaardig als dierlijk)

―      vlees- en visresten

―      schaaldierresten (uitgezonderd schelpen zoals mosselschelpen, oesterschelpen)

―      vaste zuivelproducten (bv. kaas),

―      eieren, eierschalen

―      mest van kleine huisdieren (bv. cavia, konijn...)

 

Om de verspreiding van plastics in het milieu verder te beperken, horen theezakjes en koffiepads niet meer in de groene container. Uit onderzoek blijkt dat deze kunststoffen kunnen bevatten. Ze moeten namelijk aan veel eigenschappen kunnen voldoen: warmte- en waterbestendig, mogen niet opzwellen edm. Voorwaarden waar papier alleen niet aan kan voldoen. Papieren koffiefilters mogen wel nog bij het GFT.

 

Lees hier de volledige sorteerlijst na.

 

Opgelet: voor thuiscompostering verandert er niets aan de huidige sorteerregels.

Alle nieuwsberichten