Alle nieuwsberichten

Breng je asbest verplicht verpakt naar het recyclagepark

Je kan op de 6 recyclageparken van MIWA hechtgebonden asbest (bijv. golfplaten, leien…) aanleveren. Vanaf 1 januari 2021 is het verplicht om asbestcement verpakt aan te leveren. Dit is veiliger voor jezelf en de parkwachter.

Asbestvezels zijn schadelijk voor onze gezondheid. We moeten vermijden dat deze fijne asbestvezels in het leefmilieu terechtkomen. De Vlaamse overheid besliste daarom dat het vanaf 1 januari 2021 verplicht is om asbest verpakt aan te leveren.

 

Zo verpak je asbest voor het recyclagepark

Asbest is een betalende fractie. Je betaalt 0,14 euro/kg. Ieder gezin mag jaarlijks 200 kg asbesthoudend afval gratis aanbrengen.

Verpak je asbest voor je naar het recyclagepark komt. Ter plaatse inpakken, mag niet.

 

Je kan het asbest op deze manieren verpakken:

Koop verpakking op het recyclagepark

In onze recyclageparken kan je een mini asbestzak voor 1,5 euro of een transparante platenzak voor 2 à 3 platen voor 3 euro aankopen.

Zorg zelf voor een verpakking
Kies bij voorkeur voor doorzichtig en voldoende stevig verpakkingsmateriaal. Zo is er toezicht mogelijk bij het aanleveren. De verpakking mag niet scheuren tijdens het in- en uitladen. Je moet het verpakt asbest zelf in de container op het recyclagepark laden. Ter plaatse demonteren of uitpakken, is niet toegelaten.

Zorg ervoor dat het verpakkingsmateriaal voldoende groot en stevig is. Denk hierbij aan zakken ter grootte van een huisvuilzak (60 liter) voor bijv. het verzamelen van kleinere stukken asbestcement zoals een bloembak en aan grote stukken bouwplastic, te verkrijgen in doe-het-zelfzaken.

Kleef de verpakking zorgvuldig dicht (bijv. met tape).

 

Bescherm jezelf

Bescherm jezelf met een wegwerpoverall, handschoenen en een P3-mondmasker. Een beschermingsset (overall, handschoenen en een mondmasker) koop je voor 10 euro op het recyclagepark. Dit materiaal vind je ook in doe-het-zelfzaken. Schakel voor de verwijdering van ongebonden asbest een gespecialiseerde firma in.

 

Laat je asbest thuis ophalen

Als particulier, jeugd- en sportvereniging kan je je asbesthoudende golfplaten thuis laten ophalen. MIWA krijgt hiervoor subsidies van de OVAM.

Zo ga je te werk:

  • Download het aanmeldingsformulier via www.miwa.be/asbest, print het en vul je gegevens in.
  • Ga met het ingevulde formulier naar je recyclagepark en koop er een asbestplaatzak aan. Deze plaatzak kost 30 euro. Je kan er 50 m2 asbestcementen golfplaten in kwijt. Bij de plaatzak krijg je een beschermingsset.
  • Maak nadien een afspraak via 0800 98 003 om de plaatzak aan huis op te halen.
  • Verwijder de golfplaten voorzichtig!

Meer info? www.asbestinfo.be of www.miwa.be/asbest

Alle nieuwsberichten

Dé afval-app van het Waasland. Houd je afvalverbruik in de hand, altijd & overal! 

Download de afval-app vandaag nog download onze Miwa App
Ontdek het op Google Play
Ontdek het op de App Store