Alle nieuwsberichten

Bezoek van de buxusmot, wat nu?

En zo wordt een rups een ... mot.

Hebben jouw buxussen ook bezoek gekregen van een schattig groen rupsje? Schattig is de rups van de buxusmot misschien wel, maar helaas zijn ze wel schadelijk voor jouw struiken.

Maar wat doe je nu met deze bezoekers? 

Vind meer info op www.sosbuxusmot.be.

Soms is de schade echter al te ver gevorderd en moet de aangetaste struik worden afgevoerd. Deze buxusresten vormen een belangrijke bron van nieuwe infectie van de buxusmot aangezien de eitjes, rupsen en poppen er nog een tijdje op kunnen overleven en de buxusmot zelf ettelijke kilometers vliegend kan afleggen. Daarom is het van groot belang dat het buxusafval zo snel mogelijk wordt verwerkt in een professionele composteringsinstallatie. De hoge temperaturen die tijdens het composteringsproces ontstaan, bieden garantie voor het afdoden van de verschillende stadia van de buxusmot.


Waar kan je terecht met aangevreten buxusstruiken?

Naar je recyclagepark. De buxusstruiken (inclusief wortel, zonder aardkluiten) behoren tot snoeihout.

Probeer je struiken zoveel mogelijk in te pakken in gesloten zakken of afgedekt te vervoeren. Dit om verspreiding onderweg te vermijden.


Let wel: neem je zakken/het afdekmateriaal terug mee naar huis. Het mag zeker niet bij het snoeihout belanden, want dat is uiteraard nefast voor het composteringsproces.

Snoeihout breng je gratis naar je MIWA-recyclagepark.

In de Vlyminckshoek in Sint-Niklaas worden dezelfde volumetarieven voor tuinafval gehanteerd voor snoeihout.


Mag ik de aangetaste buxus zelf composteren? 

Thuiscomposteren van buxusmateriaal is af te raden. De afdoding kan hier zeker niet worden gegarandeerd. Wie een GFT-container heeft, kan hierin ook kleinere hoeveelheden snoeihout kwijt.

 

Alle nieuwsberichten

Miwafriend Dringende vraag?
Bel naar 03 776 72 50
Of gebruik het contactformulier