Nieuwsberichten

Sorteer je koelkast of diepvriezer correct en help het milieu

1 op de 3 koelkasten en diepvriezers wordt niet correct gerecycleerd. Dit moet beter. Veel beter, want elk foutief gerecycleerd toestel heeft een grote impact op het milieu. Met een nieuwe campagne stimuleert Recupel jou als consument om je koel- en vriesapparaten correct te laten recycleren.

lees meer

Vervallen of ongebruikte geneesmiddelen? Breng ze naar de apotheker!

Vervallen of ongebruikte geneesmiddelen breng je gratis naar de apotheker. Ze horen niet in de grijze container of op het recyclagepark.

lees meer

Toon je bouw- en sloopafval

Bied het afval aan zonder verpakking, in een open of transparante zak in de container met bouw- en sloopafval.

lees meer

Gratis inzameling van matrassen

Vanaf begin 2021 kan je je versleten (propere) matras gratis aanleveren op de 6 recyclageparken van MIWA. Vanaf 1 juli 2021 worden deze matrassen ook gerecycleerd.

lees meer

Breng je asbest verplicht verpakt naar het recyclagepark

Je kan op de 6 recyclageparken van MIWA hechtgebonden asbest (bijv. golfplaten, leien…) aanleveren. Vanaf 1 januari 2021 is het verplicht om asbestcement verpakt aan te leveren. Dit is veiliger voor jezelf en de parkwachter.

lees meer

Corona update: afvalophalingen gaan door en recyclageparken blijven open

De afvalophalingen blijven plaats vinden en de recyclageparken blijven open tijdens deze tweede lockdown.

lees meer

Mondmasker op recyclagepark blijft verplicht (ook in de wagen)

We zitten in een tweede zware coronagolf. De provinciegouverneur van Oost-Vlaanderen besliste op 20 oktober om het dragen van een mondmasker (vanaf 12 jaar) te verplichten op de recyclageparken.

lees meer

Asbest vanaf 14 juli terug ingezameld

Door de maatregelen tegen de verspreiding van corona, kon er een hele tijd geen asbest ingezameld worden. Vanaf 14 juli is het terug mogelijk om asbestmateriaal te kopen en asbest in te zamelen via de recyclageparken en aan huis.

lees meer

Geen composteerbare zakjes in gft

Composteerbare en plastic zakken zijn niet toegelaten bij het gft. Ze breken minder goed af tijdens het composteringsproces.

lees meer

Vernieuwd recyclagepark Vlyminckshoek opent de deuren

Op dinsdag 2 juni om 13.00 u. heropenen we het recyclagepark aan de Vlyminckshoek. De afgelopen maanden werd het park grondig vernieuwd en omgebouwd tot een diftar-recyclagepark.

lees meer

Bebat-actie wordt uitgesteld

De Bebat-campagne die van 5 tot 15 mei zou plaatsvinden, wordt omwille van de corona-crisis uitgesteld. De campagne, waarbij je een batterijtester ontvangt in ruil voor het inleveren van gebruikte batterijen op het recyclagepark, zal wellicht doorgaan in het najaar. 

lees meer

Recyclageparken openen op 7 april opnieuw hun deuren

Vanaf dinsdag 7 april openen vijf van onze zes recyclageparken opnieuw hun deuren. Het recyclagepark aan de Vlyminckshoek in Sint-Niklaas blijft voorlopig gesloten. We vragen burgers om een bezoek aan het recyclagepark indien mogelijk uit te stellen. De algemene richtlijn 'Blijf in uw kot!' blijft immers het belangrijkste wapen tegen de verspreiding van het coronavirus.

lees meer

Coronavirus heeft geen invloed op het normale gebruik van herbruikbare bekers

Voor zowel bekers die door externe firma's worden gereinigd als bekers die ter plaatse worden afgewassen, blijven dezelfde regels gelden.

lees meer

Betaal nu ook je aanslagbiljet via MIWA MY WASTE

Gemakkelijk, vlot én veilig je aanslagbiljet betalen kan ook via de afval-app MIWA MY WASTE. Ga naar 'Meer' > 'Mijn aanrekening' en volg de betaalstappen. In enkele klikken is je betaling gebeurd. Probeer het zelf. 

lees meer

Nieuwe tarieven op onze recyclageparken vanaf 1 januari 2020

Houtafval is voortaan betalend (€ 0,05/kg), voor grofvuil betaal je nu € 0,18/kg en snoeihout & tuinafval vormen samen groenafval (€ 0,03/kg). 

lees meer

Herbruikbare bekers

Vanaf 1/01/2020 is het verboden om wegwerpbekertjes en andere drankverpakkingen voor eenmalig gebruik op evenementen te gebruiken.

Dit verbod geldt voor organisatoren van zowel grote als kleine evenementen. 

lees meer

NIEUW - MIWA MY WASTE: dé afval-app van het Waasland, download 'm nu!

De afvalcontainers worden slimmer, de nood aan meer inzicht neemt toe. Daarom ontwikkelden we bij afvalintercommunale MIWA een nieuwe app die je persoonlijk afvalverbruik nog inzichtelijker maakt: MIWA MY WASTE. Houd je verbruik in de hand, altijd & overal. 

lees meer

Hier recycleren we goed

Oude koelkast? Breng ze naar het recyclagepark, want hier recycleren we goed! Onderzoek van Recupel vzw, verantwoordelijk voor de inzameling en verwerking van afgedankte elektr(on)ische apparaten en lampen, toont aan dat meer dan 200.000 koelkasten en diepvriezers jaarlijks niet bij een erkende verwerker terechtkomen. En dat is schadelijk voor ons allen. Lees hier verder. 

lees meer

Diftar in 2 minuten uitgelegd!

Op 1 juli schakelen we over van de grijze zak op de grijze bak voor huisvuil. Wat, waarom, hoe? Moeilijk is het diftarprincipe niet, klik door, bekijk het filmpje en je bent helemaal mee. Je zal het nu al zien: wat een gemak, zo'n grijze bak! 

lees meer

Voortaan zijn alle recyclageparken binnen MIWA open voor alle inwoners uit de regio

VERS VAN DE PERS - Vanaf nu ben je als inwoner uit Sint-Gillis-Waas, Sint-Niklaas, Stekene, Temse en Waasmunster welkom in alle zes de recyclageparken van MIWA. Handig wanneer je woont op de grens tussen 2 gemeenten, vaak onder de baan bent, geen tijd/zin hebt in een wachtrij, wanneer je mama je na een bezoekje wat afval meegeeft voor het recyclagepark, ... Let wel: vergeet zeker je e-ID niet mee te nemen. Want zonder identiteitskaart geraak je niet binnen.

 
lees meer

Diftar voor vzw's, verenigingen en godsdienstige & levensbeschouwelijke centra: de raamovereenkomst

Het was even wachten, maar nu is het er: de raamovereenkomst met een erkende afvalinzamelaar voor huisvuil, speciaal voor vzw's, verenigingen (met lokaal), godsdienstige en levensbeschouwelijke centra in Sint-Gillis-Waas, Sint-Niklaas, Stekene en Waasmunster. Geen grijze zakken meer vanaf 1 juli, wat dan wel? De brieven werden verstuurd, maar lees hier meer over de voorwaarden van de overeenkomst. 

lees meer

Alle plastic verpakkingen mogen de blauwe zak in, vanaf ... NU!

Na 20 jaar PMD sorteren, hoeven we ons niet langer te verzuchten over de plasticsorteerproblemen, hoera! Want, vanaf nu mag je in Sint-Gillis-Waas, Sint-Niklaas, Stekene, Temse en Waasmunster alle huishoudelijke plastic verpakkingen kwijt in de Nieuwe Blauwe Zak! Klik door en lees er alles over. 

lees meer

Wees een goede buur en let op het uur

Houd altijd rekening met de buren die dichtbij een glasbol wonen en gooi je glasafval alleen weg tussen 8.00 en 20.00 uur. Bedankt!

lees meer

Afspraken tijdens wegenwerken

Tijdens wegenwerken gaat de afvalophaling aan huis gewoon door. Zet dus zeker tijdig je afval buiten, want tijdens deze werken verloopt de ophaling vaak anders dan normaal.

lees meer

NIEUW: Recyclageparken op zaterdag open vanaf 9.00 uur

Vanaf 2019 zullen de recyclageparken in Nieuwkerken-Waas, Sint-Niklaas, Sint-Gillis-Waas, Stekene, Temse en Waasmunster op zaterdag een uurtje vroeger openen: om 9.00 uur dus in plaats van 10.00 uur. De andere openingstijden blijven ongewijzigd. Met dit uurtje extra willen we de bezoekers meer vrijheid geven om langs te komen. 

lees meer

GFT sorteren is vanaf nu nog makkelijker!

Vanaf nu mogen we meer in onze groene GFT-container gooien. Zo mag je algemeen keukenafval en etensresten (zowel plantaardig als dierlijk), vlees- en visresten, kaas, brood en eierschalen ook bij het groente-, fruit- en tuinafval doen. Sorteren wordt alleen maar makkelijker. Lees hier de volledige lijst na. 

lees meer

Sorteerregels textiel uitgebreid!

Tot nu was de textielinzameling vaak beperkt tot herbruikbare kledij en schoenen. Toch is ook versleten textiel waardevol voor recyclage. In overleg met de sector werd daarom de sorteerboodschap voor textielafval aangepast. Volgens de nieuwe sorteerregels worden naast herbruikbare kleding en schoenen nu ook versleten kleding, schoenen, handdoeken, lakens en andere stoffen selectief ingezameld. 

lees meer

Vermijd zware huisvuilzakken

We krijgen heel veel meldingen binnen van de ophaler over te zware huisvuilzakken. Grijze MIWA-zakken mogen maximaal 15 kilogram wegen. Geweigerde zakken moeten opnieuw binnengenomen worden en correct aangeboden worden bij de volgende ophaling.

lees meer

Breng je kurken naar het recyclagepark

Tijdens deze eindejaarsperiode knalt er al eens een extra flesje cava of champagne. Feesten en gezelligheid brengt uiteraard heel wat afval met zich mee. Probeer ook nu zo goed mogelijk uw afval te sorteren. Glazen flessen horen in de glasbol en niet ernaast. Het is maar een kleine moeite om het glas ook netjes in de glasbol te deponeren. Zo houdt u uw buurt netjes en zorgt uw afval niet voor overlast. 
Maar wist u dat kurken stoppen in aanmerking komen voor recyclage?  Gooi ze dus niet zomaar in de vuilnisbak, maar breng ze naar één van onze recylageparken.

 

 

lees meer

Groot afvalonderzoek: de resultaten

Radio 2 en OVAM hebben 'de Vlaming' onderworpen aan een grootschalig afvalonderzoek. We maken nog veel fouten zo blijkt, maar hieruit kunnen we alleen maar leren.

lees meer

Dé afval-app van het Waasland. Houd je afvalverbruik in de hand, altijd & overal! 

Download de afval-app vandaag nog download onze Miwa App
Ontdek het op Google Play
Ontdek het op de App Store