Nieuwsberichten

Team MIWA zoekt collega's

Vacature Parkwachter Coach Recyclagepark regio Waasland

Mensen wegwijs maken, advies geven over afvalsortering en recyclage, toezicht houden op de goede werking van het recyclagepark,... Een afwisselende job in de buurt, een hele dag sportief bezig in de buitenlucht, veel sociaal contact in een stabiele overheidsorganisatie.

Meer weten

lees meer

Afdrukbare versie afvalkalender beschikbaar

Heb je graag een afdrukbare versie van jouw afvalkalender?

Hier vind je alle kalenders in PDF download formaat.


lees meer

Een proper einde en een schoon begin...

Een proper einde en een afvalvrij begin! Met zijn allen wensen we jullie een schoon nieuw jaar.

het MIWA-team

 

Praktische info eindejaarsregeling:

 

lees meer

GFT-labels praktische zaken: info vanaf 1 februari bekend

Vanaf 1 juli 2023 worden de prijzen van GFT-labels aangepast, sinds de opstart in 2009 werden deze nog nooit geïndexeerd. De praktische zaken kunnen pas vanaf 1 februari 2023 gecommuniceerd worden. Achter de schermen is MIWA immers samen met de stad, de gemeenten en de verkooppunten met een praktische uitwerking bezig om de omschakeling voor iedereen vlot te laten verlopen. 

lees meer

Schrijf je vanaf vandaag in voor ‘Plan a’, gesubsidieerde groepsaankoop asbestverwijdering via MIWA

MIWA organiseert een groepsaankoop voor de verwijdering van asbesthoudende leidingisolatie en vloerbekleding. Deze bevatten losse schadelijke asbestvezels die enkel door een gespecialiseerde firma verwijderd mogen worden. Vermoed je dat jouw leidingisolatie of vloerbekleding asbest bevat? Aarzel dan niet en schrijf je snel in voor deze groepsaankoop.

 

lees meer

IN VLAANDEREN DRAGEN WE TOPSPORTERS OP HANDEN. OOK HET AFVALTEAM DOET DAGELIJKS AAN TOPSPORT!

Elke week een marathon lopen, ook da's topsport

Van 14 tot 22 november vindt al voor de 7de keer de Week van het Afvalteam plaats. Dan worden alle afvalteams in Vlaanderen in de bloemetjes gezet: de afvalophalers, de recyclageparkbeheerders, de collega’s van het onthaal en achter de schermen,… Want zeg nu zelf: hoe zou de wereld er uitzien zonder al die mensen?

Supporter daarom tussen 14 en 20 november extra hard voor je afvalteam!

Wat maakt ons blij? Een rode strik rond de afvalcontainer, een tekening, een opgestoken duimpje, een vriendelijk woord,…

lees meer

Wijzigingen GFT labels vanaf 1 juli 2023

De nieuwe labels zullen tijdig beschikbaar zijn. Over de praktische zaken met betrekking tot de labels wordt later gecommuniceerd. 

lees meer

Vanaf nu halen we ook asbesthoudende gevelleien, bloembakken en schouwbuizen op aan huis

De uitbreiding van de huis-aan-huis ophaling kadert in het afbouwplan van OVAM om samen met MIWA naar een asbestveilig Vlaanderen te gaan.

Om de inzameling zo veilig mogelijk te laten verlopen, ben je verplicht reglementair verpakkingsmateriaal aankopen: de kuubzak. 

lees meer

MIWAzine oktober in jouw brievenbus!

Het MIWAzine voor oktober is uit met leuke nieuwtjes!

Hou je brievenbus deze week in de gaten of bekijk het hier online.

lees meer

Extra aandacht voor juist sorteren papier en karton

Ook deze maand wordt extra aandacht besteed aan het goed sorteren van papier en karton. Alleen bij goed sorteren kan het papier en karton goed gerecycleerd worden.

Alvast dank om hier aandacht voor te hebben en je steentje bij te dragen.

Opnieuw wordt er extra gecontroleerd. Fout gesorteerd papier zal geweigerd worden.

Sorteertwijfels? Check de MIWA-sorteerwijzer.

lees meer

Recyclageparken gesloten om 16u30 op dinsdag 19/7 wegens hitte

Door de voorspelde extreme hitte sluiten de recyclageparken op dinsdag 19/7 om 16u30. 

Dit voor de gezondheid van onze medewerkers.

Dank voor uw begrip.

lees meer

Nieuwe MIWAzine

Het nieuwe juni-MIWAzine is er, vers van de pers!

Hou je brievenbus deze week in de gaten of bekijk het hier online.

lees meer

Met de herbruikbare bekers van MIWA op naar een afvalarme zomer!

Heb je een feestje of evenement? Vermijd afval en ontleen de nieuwe herbruikbare bekers bij MIWA.

Vanaf nu worden de bekers na elk evenement professioneel gereinigd.

 

lees meer

Nieuwe MIWA-glascontainers

Vanaf deze week worden nieuwe glascontainers geïnstalleerd. Deze fonkelnieuwe bollen en verscherpt toezicht moeten ook zorgen voor minder sluikstort naast de glascontainer.

Alle glascontainers in Sint-Gillis-Waas, Sint-Niklaas, Stekene, Temse en Waasmunster worden in de komende weken vervangen door gloednieuwe exemplaren. Dit gaat over 185 bovengrondse glascontainers verspreid over deze 5 gemeenten en in de recyclageparken.

lees meer

Deze maand sensibiliseringscampagne en extra controle-acties papier en karton

De komende maanden wordt extra aandacht besteed aan het goed sorteren van papier en karton samen met FostPlus om de kwaliteit van het ingezamelde afval te verbeteren. Bij te veel afval tussen het papier & karton, wordt de hele vracht immers afgekeurd en verwerkt als restafval. Dan zijn alle sorteerinspanningen ten spijt.

lees meer

MIWA neemt PMD-inzameling over van de stad Sint-Niklaas

De dienst openbare reinheid van Sint-Niklaas stopt met de huis-aan-huisophaling van de blauwe PMD-zakken in haar stad. Vanaf 1 januari 2022 neemt afvalintercommunale MIWA deze dienstverlening over. Hiermee zal MIWA instaan voor de inzameling van alle huishoudelijke afvalfracties in Sint-Niklaas, zoals dat reeds het geval is in de andere MIWA-gemeenten.

lees meer

KWIT-campagne: Kappen met Wegwerp Is Top

Van de verpakkingen bij afhaalmaaltijden tot bekers en groenten- en fruitzakjes: veel producten werpen we na één maal gebruiken weg. 

Hoog tijd dus om te kappen met wegwerp. Ofwel 'kwitten'. Van Kappen met Wegwerp is Top.

lees meer

Week van het afvalteam

Het is weer zo ver. Naar jaarlijkse gewoonte zetten we ons afvalteam in de bloemetjes. De actieweek vindt dit keer plaats van 15 tot 21 november. 

lees meer

Is je batterij echt helemaal leeg? Test het voordat je ze binnenbrengt.

Breng je tussen 20 en 28 november lege batterijen naar het Bebat inzamelpunt op je recyclagepark? Dan krijg je een gratis batterijtester (zolang de voorraad strekt). Zo test je of je batterij echt helemaal leeg is. Heeft je batterij nog voldoende voltage? Gebruik ze dan nog even in een ander toestel met weinig spanning voordat je ze binnenbrengt. Zo haal je alles uit je batterij!

lees meer

Gratis inzameling van matrassen

Vanaf begin 2021 kan je je versleten (propere) matras gratis aanleveren op de 6 recyclageparken van MIWA. Vanaf 1 juli 2021 worden deze matrassen ook gerecycleerd.

lees meer

Breng je asbest verplicht verpakt naar het recyclagepark

Je kan op de 6 recyclageparken van MIWA hechtgebonden asbest (bijv. golfplaten, leien…) aanleveren. Vanaf 1 januari 2021 is het verplicht om asbestcement verpakt aan te leveren. Dit is veiliger voor jezelf en de parkwachter.

lees meer

Corona update: afvalophalingen gaan door en recyclageparken blijven open

De afvalophalingen blijven plaats vinden en de recyclageparken blijven open tijdens deze tweede lockdown.

lees meer

Mondmasker op recyclagepark blijft verplicht (ook in de wagen)

We zitten in een tweede zware coronagolf. De provinciegouverneur van Oost-Vlaanderen besliste op 20 oktober om het dragen van een mondmasker (vanaf 12 jaar) te verplichten op de recyclageparken.

lees meer

Asbest vanaf 14 juli terug ingezameld

Door de maatregelen tegen de verspreiding van corona, kon er een hele tijd geen asbest ingezameld worden. Vanaf 14 juli is het terug mogelijk om asbestmateriaal te kopen en asbest in te zamelen via de recyclageparken en aan huis.

lees meer

Geen composteerbare zakjes in gft

Composteerbare en plastic zakken zijn niet toegelaten bij het gft. Ze breken minder goed af tijdens het composteringsproces.

lees meer

Vernieuwd recyclagepark Vlyminckshoek opent de deuren

Op dinsdag 2 juni om 13.00 u. heropenen we het recyclagepark aan de Vlyminckshoek. De afgelopen maanden werd het park grondig vernieuwd en omgebouwd tot een diftar-recyclagepark.

lees meer

Bebat-actie wordt uitgesteld

De Bebat-campagne die van 5 tot 15 mei zou plaatsvinden, wordt omwille van de corona-crisis uitgesteld. De campagne, waarbij je een batterijtester ontvangt in ruil voor het inleveren van gebruikte batterijen op het recyclagepark, zal wellicht doorgaan in het najaar. 

lees meer

Recyclageparken openen op 7 april opnieuw hun deuren

Vanaf dinsdag 7 april openen vijf van onze zes recyclageparken opnieuw hun deuren. Het recyclagepark aan de Vlyminckshoek in Sint-Niklaas blijft voorlopig gesloten. We vragen burgers om een bezoek aan het recyclagepark indien mogelijk uit te stellen. De algemene richtlijn 'Blijf in uw kot!' blijft immers het belangrijkste wapen tegen de verspreiding van het coronavirus.

lees meer

Coronavirus heeft geen invloed op het normale gebruik van herbruikbare bekers

Voor zowel bekers die door externe firma's worden gereinigd als bekers die ter plaatse worden afgewassen, blijven dezelfde regels gelden.

lees meer

Betaal nu ook je aanslagbiljet via MIWA MY WASTE

Gemakkelijk, vlot én veilig je aanslagbiljet betalen kan ook via de afval-app MIWA MY WASTE. Ga naar 'Meer' > 'Mijn aanrekening' en volg de betaalstappen. In enkele klikken is je betaling gebeurd. Probeer het zelf. 

lees meer

Nieuwe tarieven op onze recyclageparken vanaf 1 januari 2020

Houtafval is voortaan betalend (€ 0,05/kg), voor grofvuil betaal je nu € 0,18/kg en snoeihout & tuinafval vormen samen groenafval (€ 0,03/kg). 

lees meer

Herbruikbare bekers

Vanaf 1/01/2020 is het verboden om wegwerpbekertjes en andere drankverpakkingen voor eenmalig gebruik op evenementen te gebruiken.

Dit verbod geldt voor organisatoren van zowel grote als kleine evenementen. 

lees meer

NIEUW - MIWA MY WASTE: dé afval-app van het Waasland, download 'm nu!

De afvalcontainers worden slimmer, de nood aan meer inzicht neemt toe. Daarom ontwikkelden we bij afvalintercommunale MIWA een nieuwe app die je persoonlijk afvalverbruik nog inzichtelijker maakt: MIWA MY WASTE. Houd je verbruik in de hand, altijd & overal. 

lees meer

Hier recycleren we goed

Oude koelkast? Breng ze naar het recyclagepark, want hier recycleren we goed! Onderzoek van Recupel vzw, verantwoordelijk voor de inzameling en verwerking van afgedankte elektr(on)ische apparaten en lampen, toont aan dat meer dan 200.000 koelkasten en diepvriezers jaarlijks niet bij een erkende verwerker terechtkomen. En dat is schadelijk voor ons allen. Lees hier verder. 

lees meer

Diftar in 2 minuten uitgelegd!

Op 1 juli schakelen we over van de grijze zak op de grijze bak voor huisvuil. Wat, waarom, hoe? Moeilijk is het diftarprincipe niet, klik door, bekijk het filmpje en je bent helemaal mee. Je zal het nu al zien: wat een gemak, zo'n grijze bak! 

lees meer

Voortaan zijn alle recyclageparken binnen MIWA open voor alle inwoners uit de regio

VERS VAN DE PERS - Vanaf nu ben je als inwoner uit Sint-Gillis-Waas, Sint-Niklaas, Stekene, Temse en Waasmunster welkom in alle zes de recyclageparken van MIWA. Handig wanneer je woont op de grens tussen 2 gemeenten, vaak onder de baan bent, geen tijd/zin hebt in een wachtrij, wanneer je mama je na een bezoekje wat afval meegeeft voor het recyclagepark, ... Let wel: vergeet zeker je e-ID niet mee te nemen. Want zonder identiteitskaart geraak je niet binnen.

 
lees meer

Diftar voor vzw's, verenigingen en godsdienstige & levensbeschouwelijke centra: de raamovereenkomst

Het was even wachten, maar nu is het er: de raamovereenkomst met een erkende afvalinzamelaar voor huisvuil, speciaal voor vzw's, verenigingen (met lokaal), godsdienstige en levensbeschouwelijke centra in Sint-Gillis-Waas, Sint-Niklaas, Stekene en Waasmunster. Geen grijze zakken meer vanaf 1 juli, wat dan wel? De brieven werden verstuurd, maar lees hier meer over de voorwaarden van de overeenkomst. 

lees meer

Alle plastic verpakkingen mogen de blauwe zak in, vanaf ... NU!

Na 20 jaar PMD sorteren, hoeven we ons niet langer te verzuchten over de plasticsorteerproblemen, hoera! Want, vanaf nu mag je in Sint-Gillis-Waas, Sint-Niklaas, Stekene, Temse en Waasmunster alle huishoudelijke plastic verpakkingen kwijt in de Nieuwe Blauwe Zak! Klik door en lees er alles over. 

lees meer

Wees een goede buur en let op het uur

Houd altijd rekening met de buren die dichtbij een glasbol wonen en gooi je glasafval alleen weg tussen 8.00 en 20.00 uur. Bedankt!

lees meer

Afspraken tijdens wegenwerken

Tijdens wegenwerken gaat de afvalophaling aan huis gewoon door. Zet dus zeker tijdig je afval buiten, want tijdens deze werken verloopt de ophaling vaak anders dan normaal.

lees meer

NIEUW: Recyclageparken op zaterdag open vanaf 9.00 uur

Vanaf 2019 zullen de recyclageparken in Nieuwkerken-Waas, Sint-Niklaas, Sint-Gillis-Waas, Stekene, Temse en Waasmunster op zaterdag een uurtje vroeger openen: om 9.00 uur dus in plaats van 10.00 uur. De andere openingstijden blijven ongewijzigd. Met dit uurtje extra willen we de bezoekers meer vrijheid geven om langs te komen. 

lees meer

GFT sorteren is vanaf nu nog makkelijker!

Vanaf nu mogen we meer in onze groene GFT-container gooien. Zo mag je algemeen keukenafval en etensresten (zowel plantaardig als dierlijk), vlees- en visresten, kaas, brood en eierschalen ook bij het groente-, fruit- en tuinafval doen. Sorteren wordt alleen maar makkelijker. Lees hier de volledige lijst na. 

lees meer

Sorteerregels textiel uitgebreid!

Tot nu was de textielinzameling vaak beperkt tot herbruikbare kledij en schoenen. Toch is ook versleten textiel waardevol voor recyclage. In overleg met de sector werd daarom de sorteerboodschap voor textielafval aangepast. Volgens de nieuwe sorteerregels worden naast herbruikbare kleding en schoenen nu ook versleten kleding, schoenen, handdoeken, lakens en andere stoffen selectief ingezameld. 

lees meer

Vermijd zware huisvuilzakken

We krijgen heel veel meldingen binnen van de ophaler over te zware huisvuilzakken. Grijze MIWA-zakken mogen maximaal 15 kilogram wegen. Geweigerde zakken moeten opnieuw binnengenomen worden en correct aangeboden worden bij de volgende ophaling.

lees meer

Breng je kurken naar het recyclagepark

Tijdens deze eindejaarsperiode knalt er al eens een extra flesje cava of champagne. Feesten en gezelligheid brengt uiteraard heel wat afval met zich mee. Probeer ook nu zo goed mogelijk uw afval te sorteren. Glazen flessen horen in de glasbol en niet ernaast. Het is maar een kleine moeite om het glas ook netjes in de glasbol te deponeren. Zo houdt u uw buurt netjes en zorgt uw afval niet voor overlast. 
Maar wist u dat kurken stoppen in aanmerking komen voor recyclage?  Gooi ze dus niet zomaar in de vuilnisbak, maar breng ze naar één van onze recylageparken.

 

 

lees meer

Groot afvalonderzoek: de resultaten

Radio 2 en OVAM hebben 'de Vlaming' onderworpen aan een grootschalig afvalonderzoek. We maken nog veel fouten zo blijkt, maar hieruit kunnen we alleen maar leren.

lees meer