Nieuwsberichten

Vacature: parkwachters

Wij zijn op zoek naar nieuwe recyclageparkwachters! Word jij onze nieuwe collega? Solliciteren kan tot en met vrijdag 8 februari. Hopelijk tot binnenkort. 

lees meer

NIEUW: Recyclageparken op zaterdag open vanaf 9.00 uur

Vanaf 2019 zullen de recyclageparken in Nieuwkerken-Waas, Sint-Niklaas, Sint-Gillis-Waas, Stekene, Temse en Waasmunster op zaterdag een uurtje vroeger openen: om 9.00 uur dus in plaats van 10.00 uur. De andere openingstijden blijven ongewijzigd. Met dit uurtje extra willen we de bezoekers meer vrijheid geven om langs te komen. 

lees meer

GFT sorteren is vanaf nu nog makkelijker!

Vanaf nu mogen we meer in onze groene GFT-container gooien. Zo mag je algemeen keukenafval en etensresten (zowel plantaardig als dierlijk), vlees- en visresten, kaas, brood en eierschalen ook bij het groente-, fruit- en tuinafval doen. Sorteren wordt alleen maar makkelijker. Lees hier de volledige lijst na. 

lees meer

Foutje in afvalkalender Sint-Niklaas sector B1: Geen PMD-ophaling op donderdag 3 januari 2019

Oeps, het nieuwe jaar gaat gepaard met een foutje voor de afvalkalender van Sint-Niklaas in sector B1. Op de kalender staat namelijk dat er PMD-ophaling is op maandag 31 december 2018 én donderdag 3 januari 2019. Die eerste klopt en loopt in lijn met de tweewekelijkse ophaling op maandag, die tweede op donderdag klopt niet en mag geschrapt worden. Op de online kalender en via de Recycle-app werd dit alvast rechtgezet. Vertel het gerust verder! 

lees meer

Afvalkalenders 2019 allemaal bedeeld!

Heb jij de nieuwe afvalkalender 2019 al in je brievenbus gekregen? Is het zeker de juiste? Wat vind je van de nieuwe look? Veel sorteerplezier gewenst in 2019!

lees meer

Deze glascontainer ziet jou

Aftellen naar een knallend eindejaar, dat doen we met veel plezier. Maar helaas worden de glasbollen rond deze periode vaak overspoeld door een massa aan knallende flessen die naast de container belanden of ander sluikstort dat z'n weg naar sortering of restafval heeft gemist. Rond deze periode zijn we dan ook extra waakzaam op sluikstort rond de glasbollen. Onze wandelende glasbollen gingen op pad en botsten tegen enkele toffe sorteerders die het wél goed doen. Zij gingen naar huis met een leuke MIWA-goodiebag gevuld met nuttige spulletjes én nog enkele extra tips & tricks om nog beter te sorteren. Schol! 

lees meer

Oeps! Fout in bedeling afvalkalender Stekene

De bedeling van de afvalkalenders in Stekene is gisteren gestart. Maar door een fout bij de post hebben heel wat burgers de afvalkalender van Waasmunster gekregen. De post is hiervan op de hoogte en deze fout wordt zo snel mogelijk rechtgezet! Wie wil, mag de afvalkalender van Waasmunster binnenbrengen in het recyclagepark of gemeentehuis. Onze excuses en bedankt voor het begrip. 

lees meer

Vermijd dat je GFT-afval vastvriest

TIP van de dag: Vermijd dat je GFT-afval vastvriest aan je container en leg onderaan de container wat krantenpapier. Ook enkele krantenproppen of wat keukenrol hier en daar tussen het groente-, fruit- en tuinafval doet wonderen.

lees meer

Jij bent een lichtend voorbeeld

Merci! Jullie hebben allemaal samen duizenden kapotte lampen binnengebracht. Wat gebeurt er met je kapotte lampen? Ze worden gerecycleerd tot nieuwe lampen, ovens, glaswol en … zelfs zitbanken! Ongelooflijk, toch? 

lees meer

Sorteerregels textiel uitgebreid!

Tot nu was de textielinzameling vaak beperkt tot herbruikbare kledij en schoenen. Toch is ook versleten textiel waardevol voor recyclage. In overleg met de sector werd daarom de sorteerboodschap voor textielafval aangepast. Volgens de nieuwe sorteerregels worden naast herbruikbare kleding en schoenen nu ook versleten kleding, schoenen, handdoeken, lakens en andere stoffen selectief ingezameld. 

lees meer

MIWA test sociaal buurtnetwerk Hoplr uit

Hoplr is het sociale netwerk voor je buurt en sinds deze maand doet ook MIWA mee in Sint-Niklaas. Gedurende 3 maanden testen we uit of we via dit lokaal netwerk gerichter info kunnen verspreiden en kunnen inspelen op bredere transparantie. Dus, aan alle Hoplr's uit Sint-Niklaas: volg ook zo de laatste afvalnieuwtjes op. 

lees meer

Vers van de pers: afvalmagazine oktober

Yes, nieuwe lectuur in de bus. Deze week krijg je het nieuwe afvalmagazine in je brievenbus. Lees hierin de laatste afvalnieuwtjes: afvalkalender 2019 in een nieuw jasje, uitgebreide sorteerregels GFT, werken in het recyclagepark de Vlyminckshoek (Sint-Niklaas), diftar (de grijze huisvuilcontainer) en een gesprek met de directeur van MIWA. Dat en veel meer in 12 interessante pagina's vervat. Veel leesplezier! 

lees meer

Wees een goede buur en let op het uur

Houd altijd rekening met de buren die dichtbij een glasbol wonen en gooi je glasafval alleen weg tussen 8.00 en 20.00 uur. Bedankt!

lees meer

Recyclageparken zamelen meer dan 20 miljoen elektrotoestellen en lampen in.

20 miljoen ... Dat is 12% meer dan vorig jaar! Cijfers die doen duizelen. Dat is het minste wat we kunnen zeggen over het aantal elektrotoestellen en lampen dat in 2017 een nieuw leven kreeg via de recyclageparken in België: 20,4 miljoen stuks. Bedankt iedereen! Lees er hier alles over. 

lees meer

Vermijd zware huisvuilzakken

We krijgen heel veel meldingen binnen van de ophaler over te zware huisvuilzakken. Grijze MIWA-zakken mogen maximaal 15 kilogram wegen. Geweigerde zakken moeten opnieuw binnengenomen worden en correct aangeboden worden bij de volgende ophaling.

lees meer

Flatscreens worden voortaan ook ingezameld voor recyclage

Vanaf 1 juli zamelen we flatscreens (led- en plasmaschermen) ook apart in via Recupel. Breng oude flatscreens dus voortaan naar het recyclagepark bij 'Beeldschermen'.  

lees meer

Breng je kurken naar het recyclagepark

Tijdens deze eindejaarsperiode knalt er al eens een extra flesje cava of champagne. Feesten en gezelligheid brengt uiteraard heel wat afval met zich mee. Probeer ook nu zo goed mogelijk uw afval te sorteren. Glazen flessen horen in de glasbol en niet ernaast. Het is maar een kleine moeite om het glas ook netjes in de glasbol te deponeren. Zo houdt u uw buurt netjes en zorgt uw afval niet voor overlast. 
Maar wist u dat kurken stoppen in aanmerking komen voor recyclage?  Gooi ze dus niet zomaar in de vuilnisbak, maar breng ze naar één van onze recylageparken.

 

 

lees meer

PMD sorteren wordt gemakkelijker in de toekomst

Fostplus, de organisatie die instaat voor de afvalophaling en –verwerking van huishoudelijk verpakkingsafval in België, wil vanaf 2019 starten met nieuwe sorteerregels voor PMD. Sorteren wordt eenvoudiger: zowat alle plastic verpakkingen, dus ook yoghurtpotjes, botervlootjes en plastic zakken, mogen dan in de blauwe zak. Voorlopig moeten die nog steeds bij het restafval.

 

lees meer

Asbestzakken te koop in onze recyclageparken

In onze recyclageparken zijn vanaf nu asbestzakken te koop. Je betaalt 1,5 euro voor een kleine zak en 3 euro voor een grote zak.

Vroeger moest je naar de doe-het-zelfzaak om een stevige folie aan te schaffen om je asbest te verpakken. Tijdens de verwijdering, het transport en het deponeren van het asbest kunnen asbestvezels vrijkomen. En het zijn net díe vezels die schadelijk blijken te zijn voor gezondheid en milieu.

lees meer

Gebruik je hoofd om klein elektro te recycleren

Klein elektro: wie, wat, waar, hoe? Wat doe jij ermee wanneer je het niet meer kan gebruiken? Recupel roept op tot beter recycleren en vraagt om elektro binnen te brengen naar het recyclagepark, De Kringwinkel (indien nog bruikbaar) of het RecyclePunt. 

lees meer

Groot afvalonderzoek: de resultaten

Radio 2 en OVAM hebben 'de Vlaming' onderworpen aan een grootschalig afvalonderzoek. We maken nog veel fouten zo blijkt, maar hieruit kunnen we alleen maar leren.

lees meer

Afspraken tijdens wegenwerken

Tijdens wegenwerken gaat de afvalophaling aan huis gewoon door. Zet dus zeker tijdig je afval buiten, want tijdens deze werken verloopt de ophaling vaak anders dan normaal.

lees meer

Asbest in huis? Wees voorzichtig!

Hoewel asbest nu verboden is, werd het in het verleden op grote schaal gebruikt in de bouwsector. Daarom zal dit materiaal nog een hele tijd in onze directe omgeving aanwezig zijn. Het inademen van asbestvezels kan ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid. Wil je asbest verwijderen, bereid je dan zorgvuldig voor. Ga uiterst voorzichtig te werk en voer het asbestafval op een verantwoorde manier af.

lees meer

Zo gebruik je de huisvuilzak correct.

MIWA maakt al geruime tijd gebruik van een huisvuilzak met trekbandsluiting. Deze trekband is gebruiksvriendelijk, maar de kwetsbare plek bij dit type zak is de lasnaad net onder de trekband. Nochtans, als je de zak gebruikt volgens de voorschriften zou er geen probleem mogen zijn.

lees meer

Miwafriend Dringende vraag?
Bel naar 03 776 72 50
Of gebruik het contactformulier