Proefproject asbest

Asbest is een verzamelnaam voor een aantal soorten minerale vezels. Tijdens de 20e eeuw (met een piek in de jaren '60 - '70 - '80) werden asbestvezels op grote schaal in talrijke producten verwerkt. Tegenwoordig zijn we ons bewust van de gezondheidsrisico's van asbest

De OVAM (Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij) werkt aan een afbouwplan om een asbestveilig Vlaanderen te bekomen tegen 2040. Om dit plan voldoende te onderbouwen met praktijkgegevens, zet de OVAM in samenwerking met gemeentes en intercommunales verschillende proefprojecten op poten.

Een versneld asbestafbouwbeleid grijpt in op het huidige afbouwritme want zonder ingrijpen verwachten we dat het grootste deel van de asbesthoudende materialen pas tegen 2070 of later zal verwijderd zijn. Dit verwijderen dient vooral gecontroleerd en veilig te gebeuren, waar nodig uitgevoerd door de daartoe opgeleide firma's. Ook voor wat betreft verwerking dient het juiste traject gevolgd te worden. 


Plan jij binnenkort renovatiewerken en denk je asbestverdachte golfplaten te moeten verwijderen?

Vorig jaar in juli zijn we van start gegaan met een proefproject i.s.m. de OVAM omtrent de huis-aan-huis inzameling van asbestcementen golfplaten. Het project was een succes: er werd bijna 130 ton asbest opgehaald, verspreid over het hele werkingsgebied (Sint-Gillis-Waas, Sint-Niklaas, Stekene, Temse en Waasmunster). Er werden al meer dan 365 zakken verkocht, daarom verlengen MIWA en de OVAM het project. Hiermee hopen we tegemoet te komen aan de stijgende vraag tot ophaling. Voor deze ophaling krijgt MIWA subsidie van de OVAM en dat maakt het mogelijk om dit project voordelig te maken voor de burger. Voor een ophaling van zo'n 50 m² aan asbestcementen golfplaten betaal je maar € 30. 

Tot wanneer dit project exact zal lopen, is nog niet gekend. Indien dit project stopt, zal dit tijdig gecommuniceerd worden.

 

Waarom dit project?


In Vlaanderen is naar schatting 3,7 miljoen ton asbest aanwezig in gebouwen. Asbestcementdaken zijn sterk verweerd en die verwering neemt alleen maar toe. De cementsamenstelling vermindert door jarenlange blootstelling aan regen en vorst waardoor de asbestvezels los komen te zitten aan de oppervlakte van de asbestgolfplaat.
Sterk verweerde asbestgolfplaten worden het best zo snel mogelijk vervangen.


Praktisch


De asbestplaatzakken (3,10 m lang x 1,10 m breed x 0,30 m hoog) zijn beschikbaar in al de recyclageparken van MIWA. De prijs van de zak bedraagt slechts € 30. Nadien maak je een afspraak via het gratis nummer 0800/98 003 en wordt de zak aan huis opgehaald. Het transport en de verwerking wordt gesubsidieerd door de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM).

Prijslijst  
asbestplaatzak  € 30
gratis beschermingsset   € 0
extra beschermingsset  € 10


Meedoen in 4 stappen


1. Download hier het aanmeldingsformulier.
2. Ga naar je recyclagepark en koop een asbestplaatzak (een set met persoonlijke beschermingsmiddelen: overall, handschoenen, P3-mondmasker krijg je gratis).
3. Bel naar het gratis nummer 0800 98 003 en maak een afspraak voor ophaling.
4. Haal je platen er met de nodige voorzichtigheid af, tips via deze link, vul je zak volgens de instructies en bied je zak aan langs de straatkant.


Voorwaarden proefproject deelname:


 Alleen voor particulieren, jeugd- en sportverenigingen
 Alleen asbesthoudende golfplaten (geen leien of andere asbesttoepassingen)
 Maximaal 50 m²
 Alleen correct gevulde en gesloten asbestplaatzakken worden meegenomen. Vul de zak maximaal tot aan de vullijn, anders zal de rits niet meer sluiten.

Bekijk zeker de rubriek VRAAG & ANTWOORD onder Aandachtspunten.
Bekijk zeker ook de rubriek INSTRUCTIES bij VULLEN van de ASBESTPLAATZAK.

 

Meer info over asbest en asbestherkenning? Surf naar www.asbestinfo.be 
Lees zeker ook de online brochure na 'Zelf asbestcement golfplaten verwijderen'.


Bekijk hier het filmpje: 'hoe herken je asbest in en rondom het huis?' (Bron: De OVAM)

Asbestophaling-aan-huis

In het kader van het OVAM-proefproject inzake het asbestafbouwbeleid organiseert MIWA ophalingen aan huis voor asbesthoudende golfplaten (0 - 50 m²) voor particulieren en jeugd- en sportverenigingen. 

Haal je asbestplaatzak in je recyclagepark en bel 0800 98 003 voor jouw afhaling aan huis.