MIWA zoekt Schoon Volk

Zwerfvuil is helaas een alom gekend probleem. Dagdagelijks worden we geconfronteerd met het achtergelaten vuilnis dat onze straten ontsiert. Is het niet in onze eigen woonwijk, dan wel in de stad waar we werken of aan de winkel waar we onze boodschappen doen.

Hoewel het dikwijls achteloos en zonder slechte bedoelingen wordt weggegooid, heeft het toch een enorme impact.

 

Schoon volk button


Hoog tijd dus om eens stil te staan bij de vele ongewenste gevolgen van ons zwerfvuilgedrag.

 • Het zorgt voor ergernis bij de bevolking. Zwerfvuil staat bij de Vlaming op nummer één in het lijstje van grootste ergernissen.
 • Zwerfvuil maakt een buurt onaantrekkelijk om te wonen. De huizen in vuile buurten zijn dus ook minder waard dan die in een propere, gezellige wijk.
 • Vuile buurten hebben meer te maken met vandalisme.
 • Het moedigt mensen aan nog meer zwerfvuil achter te laten en zelfs te sluikstorten.
 • Zwerfafval op straat verhoogt het onveiligheidsgevoel.
 • Het trekt ongedierte aan.
 • Zwerfvuil kost onze samenleving handenvol geld: de 18.000 ton zwerfvuil die jaarlijks in Vlaanderen wordt opgehaald, kost 62 miljoen euro. Dat is bijna € 10 per inwoner.
 • Het kan erg schadelijk zijn voor wilde dieren. Jaarlijks geraken duizenden dieren verstrikt in zwerfafval, met ernstige verwondingen of de dood tot gevolg.
 • Nogal wat zaken die worden achtergelaten als zwerfvuil (peuken, batterijen, detergenten, ...) bevatten giftige stoffen die onze bodem verontreinigen.
 • Een deel van het zwerfafval dat op land wordt achtergelaten, komt via wind en waterwegen uiteindelijk in onze zeeën en oceanen terecht. De schade die zwerfvuil daar aanricht, is onnoemlijk groot. Helaas wordt het ook veel moeilijker, of zelfs onmogelijk, om het zwerfvuil dat in zee belandt er ooit weer uit te krijgen. Bovendien komen giftige stoffen en plastic via kleine zeedieren en vissen in de voedselketen terecht.

   

Hoewel MIWA en de gemeenten dagdagelijks ten strijde trekken tegen zwerfvuil, lijken we het gevecht bijna niet te kunnen winnen. 

Gelukkig is er de laatste jaren wereldwijd een beweging van burgers ontstaan die niet langer willen toekijken hoe het probleem steeds erger wordt, maar die de strijd met zwerfvuil willen aangaan. Gewapend met vuilniszak trekken zij regelmatig de straat op om zwerfvuil te ruimen en hun buurt weer proper te maken.

Ook in het werkingsgebied van MIWA zijn reeds tientallen zwerfvuilvrijwilligers actief.

Om deze vrijwilligers op een gepaste manier te kunnen ondersteunen, lanceert MIWA i.s.m. met de gemeenten het zwerfvuilproject Schoon Volk.

Ben jij het rondslingerend afval ook beu en heb je zin om deel te zijn van de oplossing? Sluit je aan bij Schoon Volk!

 

 

Schoon Volk ondersteunt iedereen die alleen of in groep (bv. met het gezin, vriendengroep, buurtcomité, ...) regelmatig zwerfvuil wil ruimen in een bepaalde buurt. Hoe dikwijls, waar en wanneer je dit doet, beslis je uiteraard zelf.

Scholen, (jeugd)verenigingen of individuen die één keer per jaar een opruimactie organiseren, vallen niet onder het project Schoon Volk. Uiteraard kunnen zij wel bij ons terecht voor het nodige zwerfvuilmateriaal.


Hoe meld je je aan voor Schoon Volk?

 • Ga naar ons digitaal loket en vul het registratieformulier in.
 • De milieuambtenaar van je gemeente contacteert je nadien voor een afspraak.
 • Ga langs bij de milieudienst van je gemeente om je vrijwilligerscontract te ondertekenen (noodzakelijk om verzekerd te zijn als vrijwilliger) en je startpakket op te halen.
 • Trek goed uitgerust en verzekerd de straat op als Schoon Volk.

 

Schoon Volk zorgt voor het volgende:

 • Een goede uitrusting (fluo hesje, werkhandschoenen, een grijpstok en witte zwerfvuilniszakken) om het zwerfvuil in je buurt te lijf te gaan.
 • Een vrijwilligersverzekering zodat je zonder zorgen de straat op kan.
 • Jaarlijks minstens één ontmoetingsmoment zodat je de andere zwerfvuilvrijwilligers in je buurt beter leert kennen.
 • Je wordt op de hoogte gehouden van leuke activiteiten, weetjes, ...Voor meer info over Schoon Volk, bel 03 780 68 66 of mail naar sensibilisering@miwa.be.


In je gemeente kan je op onderstaande plaats terecht voor meer info, het ondertekenen van je vrijwilligerscontract en het ophalen van je starterspakket:


 Sint-Gillis-Waas

Dienst Omgeving gemeente Sint-Gillis-Waas

Burgemeester Omer De Meyplein 1

9170 Sint-Gillis-Waas

03 727 17 00

omgeving@sint-gillis-waas.be

 

Sint-Niklaas

Techniekhuis

Industriepark-Noord 4

9100 Sint-Niklaas

03 778 35 66

schoonvolk@sint-niklaas.be

 

Stekene

Milieudienst gemeente Stekene

Stadionstraat 2

9190 Stekene

03 790 03 20

natuurenmilieu@stekene.be

 

Temse

Milieudienst gemeente Temse

AC De Zaat, Frans Boelplein 1

9140 Temse

03 710 12 31

milieu@temse.be 

 

Waasmunster

Milieudienst gemeente Waasmunster

Vierschaar 1

9250 Waasmunster

052 46 95 14

milieu@waasmunster.be 


Schoon Volk-vrijwilliger Ivo Pallemans uit Stekene aan het woord in de Humo
(bron: Humo 5 september 2017)

Schoon Volk vrijwilliger Ivo Pallemans