Ballonvervuiling

 

(Wens)ballonnen oplaten op schoolfeesten, trouwpartijen, evenementen of herdenkingen: het lijkt op het eerste zicht leuk, mooi of ontroerend. Helaas blijven die ballonnen niet eeuwig in de lucht, maar komen ze vrij snel op het land of in de zee terecht waar ze nog jaren blijven bestaan als zwerfvuil.

Verschillende onderzoeken tonen aan dat er de laatste jaren alsmaar meer ballonresten gevonden worden op stranden. En ook het aantal dieren dat dood, verstrikt of gewond door ballonresten wordt teruggevonden, blijft stijgen. 

Ballonresten blijken aantrekkelijk te zijn voor verschillende zee- en landdieren, die ze voor voedsel aanzien. Wanneer hun maag gevuld of geblokkeerd raakt door de ballonresten (en ander zwerfvuil), sterven de dieren een hongersdood. Ook raken dieren verstrikt in de touwtjes waardoor ze zich niet meer kunnen bewegen of verdrinken. Bovendien is helium een schaars product dat noodzakelijk is voor wetenschappelijk onderzoek. 

 

Tijd dus om ballonoplatingen naar het verleden te verwijzen. Zwerfvuil tolereren is immers niet meer van deze tijd!

Wil je toch graag iets doen om iets te vieren of iemand te herinneren? Plant een boom of bloemen, gooi zaadbommen op een (gras)veld, bind lintjes in een boom of aan een hek (haal ze na een tijdje wel weg), leg beschilderde stenen in een border, ... De natuur wordt er alleen maar beter van.

Zij gaven/geven alvast het goede voorbeeld:

  • De jeugddienst van de gemeente Temse verving de ballonwedstrijd op de tiende editie van de Speelkaai door duizenden luchtbellen die vrolik de lucht in werden geblazen.
  • De organisatoren en sponsors van De Zaat Raast in Temse geven een andere invulling aan het woord ballonwedstrijd. Wie hun infostand bezoekt, kan zich laten fotograferen met een ballon en raden hoeveel mensen dit uiteindelijk ook zullen doen. Degene die het dichts bij het antwoord zit, gaat naar huis met een leuke prijs.

Meer info over ballonvervuiling vind je o.a. op dieballongaatnietop.nl en balloonsblow.org.

Auteursrecht foto: Plastic Soup Foundation Nederland