Herbruikbare luiers MIWA

Elke nieuw geboren baby weet ons te vertederen met z’n schattige voetjes. Helaas laten deze kleine voetjes vaak een grote ecologische voetafdruk na. Zo kan een baby gemiddeld tot 1 ton luierafval voortbrengen! Wie kiest voor herbruikbare luiers produceert een berg minder afval. Bovendien ligt het energieverbruik lager en wordt er minder CO2 uitgestoten. Maar wat minder gekend is, is dat herbruikbare luiers ook financieel voordeliger zijn dan wegwerpluiers!

 

Tonnen afval
Wegwerpluiers zorgen voor een reusachtige afvalberg. In Vlaanderen moet jaarlijks zo’n 70.000 ton wegwerpluiers verbrand worden. Dat is maar liefst 8% van de totale hoeveelheid te verbranden restafval. Jaarlijks kost dit aan de gemeenschap 6 miljoen euro voor de afvalophaling en –verwerking.

 

Een flinke besparing voor mama en papa
Een keuze voor herbruikbare luiers komt heel wat voordeliger uit. De aankoopprijs ligt dan wel een stuk hoger, op het einde van de luierperiode ben je maar liefst 400 tot 700 euro goedkoper af dan wanneer je opteert voor wegwerpluiers. Met dit uitgespaarde bedrag kun je jezelf bijvoorbeeld een energiezuinige wasmachine schenken. En de besparing wordt nog groter wanneer de luiers voor een tweede of derde kindje gebruikt worden.

 

Euh, die oude doeken met onhandige spelden?
Vergeet de oude katoenen doeken die onze ouders en grootouders vroeger gebruikten. De herbruikbare luiers zijn terug, maar in een nieuwe en hippe gedaante! De moderne herbruikbare luier heeft de vorm van een wegwerpluier en bestaat in verschillende vormen, maten en kleuren. De luier sluit niet langer met spelden, maar met klittenband, knoopjes of lintjes en is heel comfortabel voor de baby.

 

 

Ouders aan het woord.

Wij ging op de koffie bij Sint-Niklazenaars die blij zijn met hun keuze voor herbruikbare luiers. Nele De Beelde en Dries Moerloose uit Nieuwkerken-Waas kozen bij de geboorte van zoontje Nelles (3,5) resoluut voor herbruikbare luiers. Ook voor dochters Hasse (2) en Ida (9 maand) werden de herbruikbare luiers opnieuw bovengehaald.


 

Nele: ‘De belangrijkste beweegreden voor ons was het milieuvriendelijke aspect van herbruikbare luiers. De hoeveelheid afval die je zo uitspaart, is enorm. Dat het daarenboven goedkoper is dan wegwerpluiers, was leuk meegenomen’.

Uiteraard brengen herbruikbare luiers wel extra werk met zich mee. ‘Maar dat valt eigenlijk heel goed mee.’ zegt Dries. ‘We doen twee keer per week een luierwas. Bovendien is dit nadeel niet opgewassen tegen de vele voordelen die de herbruikbare luiers met zich meebrengen. Zo waren Nelles en Hasse al vroeg zindelijk, wat natuurlijk gemakkelijk is.’

‘Hoewel we soms rare blikken kregen als we mensen vertelden over onze keuze, waren de meesten gelukkig erg positief.’ zegt Nele. ‘Ook in de crèche vormde dit geen probleem. Natuurlijk is er niet echt een wezenlijk verschil met de gewone luiers wat het gebruik betreft. Herbruikbare luiers zijn minstens even gemakkelijk en zien er bovendien veel hipper uit!’.

 

Premie aanvragen bij MIWA?

MIWA wil jonge ouders, die kiezen voor herbruikbare luiers een financieel duwtje in de rug geven met een premie. Deze bedraagt de helft van de aankoopprijs van een set wasbare luiers, met een maximum van 125 euro. Vul het aanvraagformulier in via onze site. Voeg hierbij een kopie van het geboorteattest en het aankoopbewijs.