cursus Thuiscomposteren in de kringlooptuin

Compost is krachtvoedsel voor de bloemen, planten en bomen in je tuin! Je kan het gemakkelijk zelf maken door groente-, fruit- en tuinafval thuis te composteren. Je tuin krijgt niet enkel een vitaminekuur, maar je bespaart er zelfs geld en afval mee én je houdt de duurzame kringloop in stand.

Weet je niet goed hoe eraan te beginnen? Wat wel en niet te composteren? Welk systeem het best te gebruiken? Mis dan zeker deze 3-delige cursus niet!

OPGELET! Omwille van de coronacrisis worden er momenteel enkel online infosessies georganiseerd. Meer informatie over ons aanbod vind je HIER


Deel 1: Theorie van het composteren

Tijdens de eerste bijeenkomst leer je de knepen van het composteren. Wil je goed kunnen composteren, dan moet je immers enkele vuistregels kennen: wat is composteerbaar, wat is het niet, wat gebeurt er precies tijdens het composteringsproces en welke organismen zijn er actief? Welk systeem is het meest geschikt voor je tuin?

 

Deel 2: Kringlooptechnieken adhv geleid bezoek in het Comité Jean Pain te Londerzeel

Tijdens een bezoek aan bezoekerscentrum Comité Jean Pain krijg je uitleg over de mogelijke toepassingen van compost en verneem je meer over andere kringlooptechnieken in de tuin: versnipperd snoeihout als bodembedekking, gazonbeheer met de mulchmaaier, nuttig gebruik van grof snoeihout, enz ...

 

Deel 3: Praktijk van het composteren

Tijdens de praktijksessie ga je zelf aan de slag. Dankzij de deskundige begeleiding van een ervaren lesgever krijg je het thuiscomposteren onder de knie. Hoe zit een doeltreffende compostbak in elkaar? Hoe belucht je de inhoud van een compostvat? Hoe werk je met bakken? Hoe kun je zelf de kwaliteit van je compost bepalen?

  

 

Praktisch

  • Voor de inwoners van Sint-Niklaas, Stekene, Sint-Gillis-Waas, Temse en Waasmunster.
  • De cursus is gratis.
  • Inschrijven voor de cursus is verplicht en kan via sensibilisering@miwa.be.