Composteerartikelen kopen

Kringlooptuinieren is afval vermijden. En daarom wil MIWA tuinbezitters overtuigen om tuinafval zoveel mogelijk zelf te gaan verwerken in de tuin. Zo stellen we een heleboel interessante folders ter beschikking, organiseren wij cursussen en ondersteunen wij de kringloopkrachten in onze regio. Maar daarnaast verkoopt MIWA ook composteerartikelen aan voordelige prijzen. Dit wordt onder meer mogelijk gemaakt door subsidies van de Vlaamse Overheid.

Compostvat

compostvat

Het compostvat laat bezitters van een kleine tuin (tot 2 à 400 m²) toe om keukenafval en eerder beperkte hoeveelheden tuinafval te verwerken tot compost. De geperforeerde bodemplaat, de donkere kleur van het vat, de bijgeleverde beluchtingstok … het hele concept is erop gericht om met een minimum aan inspanning compost van goede kwaliteit te bekomen. (bron: www.vlaco.be)

 

Afmetingen:

 • Diameter bodemplaat: 80 cm
 • Hoogte: 93 cm
 • Inhoud: 280 liter

Kostprijs:

Compostvat: 30 euro

Beluchtingsstok: 5 euro

Te koop in je recyclagepark.
Max. 5 per persoon.

Compostbak en aanbouwmodule

Beschik je over een grotere tuin, dan kies je voor een compostbak of beter voor een systeem van twee of drie compostbakken naast elkaar. Je moet immers kunnen omzetten. Met twee of drie compostbakken werk je veel efficiënter dan met een composthoop. Je gebruikt de ruimte die je in je tuin reserveert als composteerruimte optimaler, en je kunt de inhoud van de compostbakken geregeld omzetten, wat de kwaliteit van de compost ten goede komt. (bron: www.vlaco.be)

De compostbakken zijn vervaardigd uit gerecycleerd kunststofafval.

Afmetingen compostbak:

 • Lengte x breedte x hoogte: 119 x 136 x 100 cm
 • Inhoud: 1280 liter
 • Gewicht: 90 kg
 • Zelfbouwpakket

Afmetingen aanbouwmodule:

 • Lengte x breedte x hoogte: 110 x 136 x 100 cm
 • Inhoud: 1280 liter
 • Gewicht: 62 kg
 • Zelfbouwpakket

Kostprijs:

Compostbak: 90 euro

Aanbouwmodule: 75 euro

Te koop in je recyclagepark.
Max. 5 per persoon.


Wormenbak

wormenbakWie geen tuin heeft, kan groente- en fruitafval composteren in een wormenbak.
Een wormenbak is een gesloten systeem, bestaande uit één of meerdere (plastic) bakken waarin boven een startlaag van luchtig materiaal voornamelijk keukenafval wordt gecomposteerd door wormen die samen met halfverteerde compost van buitenaf worden aangevoerd. Aangezien het hier gaat over een vrij klein systeem, is het belangrijk dat je het van nabij opvolgt en dat je extra aandacht besteedt aan de leefomstandigheden van de wormen.

Temperatuurstijgingen buiten de wormenbak zijn snel voelbaar binnenin en de wormen kunnen vanuit de gesloten bak niet migreren naar een meer geschikte omgeving. Het risico op sterfte bij de wormen is dus niet denkbeeldig.

Niettemin kan een goed beheerde wormenbak - zelfs binnenskamers - zonder hinder te veroorzaken het keukenafval van een klein gezin verwerken.
Behalve compost oogst je uit een wormenbak ook percolaat: een voedselrijke vloeistof die je, verdund met minstens 9 delen water, aan de kamerplanten kunt geven. (bron: www.vlaco.be)

MIWA verkoopt geen wormenbakken.

 

Aan de slag

Wil je composteren maar weet je niet goed waar te beginnen, lees dan zeker deze informatieve brochure van Vlaco.