Asbest ophaling aan huis

Huis-aan-huis ophaling van asbesthoudende golfplaten

Vroeger werden asbestvezels op grote schaal in vele producten verwerkt. Nu kennen we de gezondheidsrisico’s van asbest. De OVAM werkt, samen met MIWA, aan een afbouwplan om naar een asbestveilig Vlaanderen te gaan.

MIWA startte, binnen dit plan, een huis-aan-huisophaling van asbesthoudende golfplaten. De OVAM subsidieert deze ophaling.


Voor wie?

De huis-aan-huisophaling is er voor:

 • particulieren
 • jeugd- en sportverenigingen


Wat?

De huis-aan-huisophaling kan enkel:

 • Voor asbesthoudende golfplaten (geen leien of andere asbesttoepassingen).
 • Maximaal 50 m2.
 • Alleen correct gevulde en gesloten asbestplaatzakken worden meegenomen. Vul de zak maximaal tot aan de vullijn, anders zal de rits niet meer sluiten.

 
Hoe werkt dit?

 1. Download hier het aanmeldingsformulier en vul je gegevens in.
 2. Ga met dit ingevulde formulier naar je recyclagepark en koop er een asbestplaatzak aan. De plaatzak kost 30 euro en heeft volgende afmetingen: 3,10 m lang x 1,10 m breed x 0,30 m hoog. Je kan hier maximaal 50 m² asbestcementen golfplaten in kwijt.
  Bij de aankoop van een plaatzak krijg je een beschermingsset: overall, handschoenen en een mondmasker. Een extra beschermingsset kost 10 euro. Je kan max. 2 extra sets per adres kopen.
 3. Maak nadien een afspraak via 0800 98 003 om de plaatzak aan huis op te halen.
 4. Verwijder de golfplaten volgens de instructies in dit filmpje of op de website van OVAM. De zak vul je optimaal op deze manier.

 

Tip: Bekijk zeker de rubriek 'vraag en antwoord' onder aandachtspunten.