Inzameling aan huis - restafval

Restafval is het huishoudelijke afval dat niet recycleerbaar is en niet selectief wordt ingezameld aan huis of in het recyclagepark. Het wordt door onze diensten tweewekelijks aan huis ingezameld. In de zomermaanden juli en augustus organiseert MIWA een wekelijkse inzameling. Opgelet: deze regeling geldt alleen voor de grijze huisvuilzakken!

Wat hoort erbij?

Alle afvalstoffen die ontstaan uit de normale werking van een particuliere huishouding en in een huisvuilzak geborgen kunnen worden. Bijvoorbeeld: bevuild papier, wegwerpluiers, niet-recycleerbaar plastiek- en kunststofafval, etensresten, ...

Wat hoort er niet bij?

  • Afvalstoffen die selectief worden ingezameld aan huis of in het recyclagepark zoals PMD, papier-karton, GFT, KGA, glas, hout, ...
  • Slachtafval, kadavers
  • Injectienaalden

Hoe bied je restafval aan?

  • Gebruik een reglementaire grijze huisvuilzak (30l of 60) met de naam van je gemeente op. De verkooppunten voor huisvuilzakken vind je hier.

Hoe gebruik je de huisvuilzak correct?

  • Sluit de huisvuilzak goed af met behulp van het treklint. Dit doe je door het lint rond de hals van de zak te wikkelen en vervolgens vast te knopen. Het is niet toegestaan om je huisvuilzak dicht te kleven met plakband. Zijn de treklinten stuk? Maak de vuilniszak dan dicht met een stukje lint of touw, maar zorg ervoor dat er bovenaan een stropje is. Onze ophalers nemen de zak bij het stropje en niet onderaan de zak.
  • Draag je huisvuilzak niet aan de treklinten maar aan de hals van de zak.
  • Bescherm scherpe voorwerpen en steek ze middenin de huisvuilzak. Denk aan de veiligheid van de inzamelaars!
  • Je huisvuilzak mag maximaal 15 kg wegen.

 

 

Last van maden?


Bij warme temperaturen kan het zijn dat je last hebt van vliegen en maden die zich tegoed doen aan je huisvuil. Niet aangenaam.
Gelukkig zijn er enkele zaken die je preventief kan doen om dit (zoveel mogelijk) te vermijden. Is het kwaad al geschied? Lees hieronder wat je dan kan doen. 

Preventief:

- Verpak vleesresten altijd (bijv. in keukenpapier, krantenpapier of een (biologisch afbreekbaar) zakje voor je ze weggooit. Zo kunnen vliegen er geen eitjes in leggen.
- Plaats je container/zak in de schaduw.
- Verse klimop (Hedera) in je container/zak stoppen zouden maden ook moeten tegenhouden. Dit is nl. giftig voor maden.
- Leg een krant onderaan je container en voorkom zo dat etensresten onderaan vast komen te zitten. Zo houd je container makkelijker droog en schoon.
- Laat het deksel van je container op een kier staan (steek er een stokje tussen). Dit zorgt ervoor dat bacteriën minder snel rotting veroorzaken.
- Strooi zout in een schone container. 
- Maak de container regelmatig schoon met een borstel en water met azijn.

Bij aanwezigheid maden:

Gebruik liever geen schadelijke stoffen zoals insecticiden om deze beestjes te beschrijden.

- Zet je container op een koele nacht open en de vogels pikken de maden eruit.
- Leg een tak van klimop (Hedera) in je container.
- Giet kokend water in de zak.
- Strooi zout in de zak.
- Soda blijkt ook een doeltreffend middel tegen maden te zijn.
- Lavendel bestrijdt de geur en de maden, die gaan er namelijk dood van. Ook mottenballen met de geur van lavendel werken. Verwijder deze voor de bak geledigd wordt. 

Had je last van maden en de bak is net geleegd?

Reinig de rolcontainer dan direct grondig met azijn en kokend heet water. Ook al lijkt de rolcontainer schoon, er blijven altijd vliegeneitjes achter die je met het blote oog niet ziet. Na deze reinigingsbeurt strooi je wat zout in de rolcontainer. 

Afvalkalender

afbeelding Afvalkalender

Ontdek hier wanneer de volgende afvalinzameling in je straat is.

Lees verder