Vraag en antwoord

 

 

 

1. Worden alleen asbesthoudende golfplaten aan huis ingezameld?

 

Ja. Asbestleien, gewone golfplaten en andere asbesttoepassingen worden niet meegenomen.

 

2. Als je plaatzak gevuld is, kan die niet meer verplaatst worden?

 

Klopt! Vul de plaatzak, van zodra je de datum van de ophaling kent, op de plaats waar hij opgehaald wordt (aan de straatkant). Een gevulde plaatzak weegt al snel 600 kilo.

 

3. Bied de plaatzak aan op dezelfde plaats waar je je ander afval aanbiedt voor ophaling aan huis.

 

Onze ophalers mogen alleen zakken meenemen die aangeboden staan op openbaar domein. Plaats de zak dus niet in je tuin of achter een omheining.

Zolang je passanten niet hindert bij het aanbieden van de zak, kan je de zak op dezelfde plaats als je ander huis-aan-huis afval aanbieden. Voor uitzonderingen dien je een aanvraag in bij de gemeente (inname openbaar domein).

 

 

4. Let erop dat de draaglinten niet onder de zak liggen.

 

Als de draaglinten onder de zak liggen, kan de ophaler de zak niet optillen. Leg de linten na het vullen bovenop de zak (zie instructies verder).

 

5. Gooi je beschermende kleding ook in de plaatzak.

 

Zo ga je verdere verspreiding van de asbestvezels tegen.

 

6. Mag ik de asbestplaten breken?

 

Neen. Wanneer je de platen breekt, komen er vezels vrij. Deze vezels zijn schadelijk voor jezelf en je omgeving. Passen de platen niet in de zak, probeer ze zelf te vervoeren en af te leveren in het recyclagepark. 

 

7. Hoe kan ik mezelf en mijn omgeving
extra beschermen bij de verwijdering?

Naast de beschermingsset, kan je zakken rond je schoenen doen. Voor je de platen verwijdert, vernevel je het asbest. Zo voorkom je verspreiding.

Onder je beschermingspak kan je alleen je ondergoed dragen om je kleding niet extra te vervuilen. Na verwijdering kan je ook altijd met je beschermingsmiddelen douchen zodat eventueel vrijgekomen vezels niet verder verspreid worden. 

 

 

8. Ik woon in een weekendverblijf (W-nummer), mag ik ook deelnemen aan het project? 

 

Helaas kan de ophaler in deze zones geen grote volumes ophalen. Daardoor vallen de W-nummers buiten het bereik van dit proefproject. Je kan altijd zelf je asbest naar het recyclagepark brengen.

9. Ben ik verplicht mijn asbestgolfplaten te laten ophalen? 

 

Neen. Met de huis-aan-huisophaling willen we de drempel voor het veilig verwijderen van asbestgolfplaten verlagen voor particulieren, jeugd- en sportverenigingen.

Je kan het asbest ook zelf naar het recyclagepark brengen.

 

10. Ik wil mijn asbestgolfplaten zelf naar het recyclagepark brengen. Kan ik deze ook verpakken? 

 

Ja, wij vragen om alle asbesttoepassingen verpakt naar het recyclagepark te brengen. Dit om verspreiding via transport tegen te gaan. Dit is veiliger voor jezelf en je omgeving. 

 

11. Waar vind ik het aanmeldingsformulier? 

   

Download het formulier hier en druk het af. Vul het formulier in en neem het mee naar het recyclagepark. Dit document geeft je recht op subsidiëring van de OVAM. 

 

12. Ik heb zelf asbest verwijderd, en nu?

Heb je zelf een hechtgebonden asbesttoepassing verwijderd? Voer het asbestafval dan veilig af naar het recyclagepark of laat het ophalen door een geregistreerde inzamelaar.

Zo selecteer je een inzamelaar in je buurt:

  • Surf naar de online tool van OVAM.
  • Selecteer het vakje ‘Afvalomschrijving of Eural code’.
  • Typ er de volgende code in: ‘170605’.
  • Klik op ‘Zoek’.
  • Selecteer een inzamelaar en maak een afspraak.

Asbestafval dat je naar het recyclagepark brengt, moet je goed verpakken. Zo vermijd je stofvorming en breuken tijdens het transport. Gebruik een verpakking die is aangepast aan de grootte van de stukken asbest, zoals:

  • dubbele plastic zakken;

  • doorschijnende asbestzakken;

  • aangepaste asbestfolie.

In onze recyclageparken bieden wij mini-asbestzakken (€ 1,5) en transparante zeilen (€ 4) aan.