Proefproject asbest

Asbest is een verzamelnaam voor een aantal soorten minerale vezels. Tijdens de 20e eeuw (met een piek in de jaren '60 - '70 - '80) werden asbestvezels op grote schaal in talrijke producten verwerkt. Tegenwoordig zijn we ons bewust van de gezondheidsrisico's van asbest

De OVAM (Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij) werkt aan een afbouwplan om een asbestveilig Vlaanderen te bekomen tegen 2040. Om dit plan voldoende te onderbouwen met praktijkgegevens, zet de OVAM in samenwerking met gemeentes en intercommunales verschillende proefprojecten op poten.

Een versneld asbestafbouwbeleid grijpt in op het huidige afbouwritme want zonder ingrijpen verwachten we dat het grootste deel van de asbesthoudende materialen pas tegen 2070 of later zal verwijderd zijn. Dit verwijderen dient vooral gecontroleerd en veilig te gebeuren, waar nodig uitgevoerd door de daartoe opgeleide firma's. Ook voor wat betreft verwerking dient het juiste traject gevolgd te worden. 


Plan jij binnenkort renovatiewerken en denk je asbestverdachte golfplaten te moeten verwijderen?

Vorig jaar in juli zijn we van start gegaan met een proefproject i.s.m. de OVAM omtrent de huis-aan-huis inzameling van asbestcementen golfplaten. Het project was een succes: er werd bijna 130 Ton asbest opgehaald, verspreid over het hele werkingsgebied (Sint-Gillis-Waas, Sint-Niklaas, Stekene, Temse en Waasmunster). Er werden al meer dan 365 zakken verkocht, daarom verlengen MIWA en de OVAM het project tot 30 juni 2018. Tijdens het project kwam namelijk meermaals de vraag van burgers of het project kon verlengd worden. De wintermaanden zijn geen ideale periode om afbraak- en renovatiewerken te starten. 

 

Waarom dit project?


In Vlaanderen is naar schatting 3,7 miljoen ton asbest aanwezig in gebouwen. Asbestcementdaken zijn sterk verweerd en die verwering neemt alleen maar toe. De cementsamenstelling vermindert door jarenlange blootstelling aan regen en vorst waardoor de asbestvezels los komen te zitten aan de oppervlakte van de asbestgolfplaat.
Sterk verweerde asbestgolfplaten worden het best zo snel mogelijk vervangen.


Praktisch


De asbestplaatzakken (3,10 m lang x 1,10 m breed x 0,30 m hoog) zijn beschikbaar in al de recyclageparken van MIWA. De prijs van de zak bedraagt slechts € 30. Nadien maak je een afspraak via het gratis nummer 0800/98 003 en wordt de zak aan huis opgehaald. Het transport en de verwerking wordt gesubsidieerd door de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM).


Meedoen in 4 stappen


1. Download hier het aanmeldingsformulier.
2. Ga naar je recyclagepark en koop een asbestplaatzak (een set met persoonlijke beschermingsmiddelen: overall, handschoenen, P3-mondmasker krijg je gratis).
3. Bel naar het gratis nummer 0800 98 003 en maak een afspraak voor ophaling.
4. Haal je platen er met de nodige voorzichtigheid af, tips via deze link, vul je zak volgens de instructies en bied je zak aan langs de straatkant.


Voorwaarden proefproject deelname:
 Alleen voor particulieren, jeugd- en sportverenigingen
 Alleen asbesthoudende golfplaten (geen leien of andere asbesttoepassingen)
 Maximaal 50 m²
 Alleen correct gevulde en gesloten asbestplaatzakken worden meegenomen. Vul de zak maximaal tot aan de vullijn, anders zal de rits niet meer sluiten.Miwafriend

Verkooppunten

Brengpunten