Asbesthoudende vinylvloeren

Ik ben van plan te renoveren de komende maanden (april, mei, juni) en ik denk dat er asbesthoudende vinylvloertegels of -lijm in mijn huis zijn die eruit moeten. Wat nu?


Wat houdt het proefproject van MIWA en OVAM omtrent verlijmde vinylvloertoepassingen in?

Bewustmaking rond asbest bij verlijmde vinylvloeren vergroten met het oog op een veilige verwijdering ervan. Deze asbesttoepassing is bij nog niet zoveel mensen bekend. Van 1960 tot 1998 werd er vaak asbest toegevoegd aan vinylvloerbekleding of aan de bitumen die voor de verlijming gebruikt werd. De vinyl zelf is te herkennen aan een grijze, gele of groene kartonnen viltachtige onderlaag. Zolang de vloerbedekking niet verwijderd wordt, is er geen probleem. De vrijstelling van de vezels ontstaat bij breken van de vinyl of het afscheuren van de asbesthoudende lijm. Dan ontstaat er een risico van opwaaien en inademing van vrije asbestvezels. Daarom is het verplicht om een gespecialiseerd asbestbedrijf in te schakelen. Zeker bij renovaties is dit een belangrijk aandachtspunt.

OVAM wil via dit project de kosten/baten beter in kaart brengen wat betreft de verwijdering van asbesthoudende vinylvloertoepassingen. En de beste manier om hier achter te komen, is om het zelf te doen.

Uit alle inschrijvingen die via MIWA binnenkomen, zal de OVAM een 5-tal werven* uitkiezen waarbij een asbestinventarisdeskundige ter plaatse zal gaan voor een vaststelling van het asbesthoudende karakter. Vervolgens wordt samen met de eigenaar bekeken welke verwijderingstechniek het meest wenselijk/haalbaar is en kunnen de werken uitgevoerd worden, op de meest veilige manier. Na controle wordt de behandelde ruimte tot slot vrijgegeven en opgeleverd.


Inschrijven voor dit project is niet langer mogelijk. 

 

Meer info over asbest? Surf naar www.asbestinfo.be 

 

* Opgelet: Alleen geldig voor inwoners uit Sint-Gillis-Waas, Sint-Niklaas, Stekene, Temse en Waasmunster.