Asbesthoudende golfplaten

Ik ben van plan te renoveren de komende maanden en ik heb asbesthoudende golfplaten die weg moeten. Wat nu?

Hoe herken ik asbesthoudende golfplaten?

Asbesthoudende golfplaten zijn vrij makkelijk te herkennen.
Denk maar aan de 'bebloemde' daken of het honingraatmotief (gewafelde structuur) aan de binnenkant van de golfplaten. Ze zijn cementgrijs en vaak begroeid met mos door verwering. Aan breukvlakken of op het oppervlak zijn vezels of vezelbundels zichtbaar.

Doe de test!

De vlamtest: ga met een aansteker over de zichtbare vezelbundels (aan een hoek of op een plaats waar de plaat gebroken is). Als de vezels gaan gloeien als je er met een vlam overgaat, maar niet vernield worden door de vlam, is de kans zeer groot dat het om asbest gaat.


In oorsprong vormden hechtgebonden asbesttoepassingen zoals asbestcement dak- en gevelbekleding onder de vorm van leien of golfplaten, geen acuut risico als men er zorgvuldig mee omsprong en geen beschadiging aanbracht door boren, slijpen of breken. Recente inzichten en studies in Vlaanderen en ons omringende landen tonen aan dat in het bijzonder asbestcement dak- en gevelbekleding sterk verweert onder invloed van weersomstandigheden, mosvorming, enz. Dit gebeurt al 20 jaar na de plaatsing. Hierdoor spoelen asbestvezels uit naar dakgoten, regenwaterputten, rioleringen, waterlopen of druipen ze op de onderliggende bodem of verharding. Dat veroorzaakt potentieel blootstellingsrisico's voor mens en milieu.

Daarom is het belangrijk dat dergelijke golfplaten verwijderd worden. Maar niet zonder de nodige veiligheidsmaatregelen uiteraard. 

 

PROEFPROJECT praktisch
Wat houdt het proefproject van MIWA en OVAM omtrent asbesthoudende golfplaten in?

Heb je de komende zomermaanden renovatiewerken gepland en zijn er daarbij asbesthoudende golfplaten die weg moeten? Denk er dan aan dit veilig te doen! Tijdens het proefproject stelt MIWA gratis beschermingssetjes ter beschikking voor iedereen die zich aanmeldt voor een afhaling aan huis van de asbesthoudende golfplaten. Meer nog: gedurende de looptijd van het project (4 juli 2017 t.e.m. 31 januari) haalt MIWA op jouw aanvraag en op jouw ophaaldagen je asbesthoudende golfplaten op aan huis. 

 

Voor wie?  particulieren, jeugd- en sportverenigingen
Wat?  alleen asbesthoudende golfplaten
Max. m²?   maximaal 50 m²

 

 

Hoe meld je je aan voor een huis-aan-huis inzameling* van de asbesthoudende golfplaten?

 • Download het aanmeldingsformulier, vul het in en breng het mee naar het recyclagepark**. 
 • Ga naar het recyclagepark in jouw gemeente:

          - Haal jouw gratis beschermingssetje af.

          - Koop jouw asbestplatenzak (verplicht!) (muntgeld of met bancontact)

 • Bel naar het gratis nummer 0800 98 003 nummer en leg de datum voor ophaling vast.
  Gelieve zak op een toegankelijke plaats aan de openbare weg te plaatsen ten vroegste om 20.00 uur de dag voor ophaling, ten laatste 1 uur voor het opgegeven uur van ophaling
 
 
 

Opgelet: Er wordt max. 50 m² asbesthoudende golfplaten per adres opgehaald. En dus maar max. 1 asbestplaatzak. 

 
Het is belangrijk om de asbesthoudende golfplaten veilig aan te bieden in de asbestplaatzakken die verkrijgbaar zijn in onze recyclageparken. Zijn de platen niet verpakt, dan zullen ze niet worden opgehaald. Deze zakken zijn te verkrijgen in al onze recyclageparken. Een bezoekje aan je recyclagepark is dus stap 1 in de ophaling aan huis. 
 
Prijslijst  
asbestplaatzak  € 30
gratis beschermingsset   € 0
extra beschermingsset  € 10
 

Hoe bied je asbesthoudende golfplaten aan?

 • Vul de asbestplaatzak op de plaats waar de zak opgehaald wordt (op de openbare weg).
 • Plaats de asbesthoudende golfplaten buiten ten vroegste om 20.00 uur de dag voor ophaling, ten laatste 1 uur voor het ophaaluur. 
 • Leg de asbesthoudende golfplaten voor je woning aan de straatkant zonder weggebruikers te hinderen.
 • Verpak de asbesthoudende golfplaten veilig in een plastic asbestplaatzak, te koop in alle MIWA-recyclageparken. 
 • Het is verplicht de golfplaten aan te bieden in de voorziene zakken. Zonder zak worden de asbesthoudende platen niet opgehaald aan huis. 
 • Bied maximaal 50 m³ asbesthoudende golfplaten aan!
 • Gebruik de asbestplaatzakken uitsluitend voor asbestcement golfplaten en voor huis-aan-huisophaling. De zakken worden niet aanvaard in de recylageparken.
 • Bied de gevulde asbestplaatzakken aan op een voor de ophaalwagen toegankelijke plaats. Dus niet in landelijke wegels of te smalle woonplaatsen. Als de ophaalwagen niet ter plaatse geraakt, kan de zak niet worden opgehaald.
 • Alleen correct gevulde en gesloten asbestplaatzakken worden meegenomen. Vul de zak maximaal tot aan de vullijn, anders zal de rits niet meer sluiten. Bedankt om aan de veiligheid van onze ophalers te denken. 

 

Bekijk zeker de rubriek VRAAG & ANTWOORD onder Aandachtspunten.
Bekijk zeker ook de rubriek INSTRUCTIES bij VULLEN van de ASBESTPLAATZAK.Meer info over asbest en asbestherkenning? Surf naar www.asbestinfo.be 
Lees zeker ook de online brochure na 'Zelf asbestcement golfplaten verwijderen'.  

 

* Opgelet: Alleen geldig voor inwoners uit Sint-Gillis-Waas, Sint-Niklaas, Stekene, Temse en Waasmunster.
** Heb je geen printer, dan kan je dit formulier ter plaatse in je recyclagepark invullen.  

 

 

Asbestophaling-aan-huis

In het kader van het OVAM-proefproject inzake het asbestafbouwbeleid organiseert MIWA ophalingen aan huis voor asbesthoudende golfplaten (0 - 50 m²) voor particulieren en jeugd- en sportverenigingen. 

Haal je asbestplaatzak in je recyclagepark en bel 0800 98 003 voor jouw afhaling aan huis.