Het grote asbestafbouwbeleid

Asbest is een verzamelnaam voor een aantal soorten minerale vezels. Tijdens de 20e eeuw (met een piek in de jaren '60 - '70 - '80) werden asbestvezels op grote schaal in talrijke producten verwerkt. Tegenwoordig zijn we ons bewust van de gezondheidsrisico's van asbest

De OVAM (Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij) werkt aan een afbouwplan om een asbestveilig Vlaanderen te bekomen tegen 2040. Om dit plan voldoende te onderbouwen met praktijkgegevens, zet de OVAM in samenwerking met gemeentes en intercommunales verschillende proefprojecten op poten.

Een versneld asbestafbouwbeleid grijpt in op het huidige afbouwritme want zonder ingrijpen verwachten we dat het grootste deel van de asbesthoudende materialen pas tegen 2070 of later zal verwijderd zijn. Dit verwijderen dient vooral gecontroleerd en veilig te gebeuren, waar nodig uitgevoerd door de daartoe opgeleide firma's. Ook voor wat betreft verwerking dient het juiste traject gevolgd te worden. 


Plan jij binnenkort renovatiewerken en denk je asbestverdachte vinylvloertoepassingen of golfplaten te moeten verwijderen?
> Klik dan zeker op onderstaande linken en laat je veilig bijstaan! <


Afvalintercommunale MIWA* wil zich i.s.m. OVAM focussen op deze twee courante asbesttoepassingen:

1. Asbesthoudende golfplaten (proefproject huis-aan-huisinzameling van 4 juli 2017 t.e.m. 31 januari 2018)
2. Asbesthoudende vinylvloertoepassingen

 

Want, wist je dat er naar schatting in Vlaanderen nog 2 miljoen ton asbesthoudende materialen in en rondom onze woningen, scholen, bedrijven en openbare gebouwen zitten? Het merendeel van het asbest is aanwezig in de vorm van dak- en gevelbekleding zoals asbestcement golfplaten. Dergelijke 'hechtgebonden' asbesttoepassingen vormen geen acuut risico voor milieu en gezondheid, maar kunnen door veroudering wel asbestvezels vrijgeven wanneer ze verweren of afbrokkelen. En dan wordt het schadelijk voor de gezondheid. Maar ook de verwijdering van asbesthoudende vinylvloeren - een minder gekende toepassing - dient correct én veilig te gebeuren. 

 

* Opgelet: Alleen geldig voor inwoners uit Sint-Gillis-Waas, Sint-Niklaas, Stekene, Temse en Waasmunster.

 

Asbest in Sint-Niklaas

MIWA aan het woord op Radio 2.